Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Matica srpska traži „Fantast“ i stanove


    Velike nade Matica srpska polaže u Zakon o restituciji. Čim bude usvojen, iz ove institucije na odgovarajuću adresu biće upućen elaborat sa zahtevom da joj se, najzad, vrati imovina. A bude li tako i učinjeno, Matica neće više biti “samo” najstarija kulturno-naučna institucija u Srba (ove godine prilično skromno obeležila 185. rođendan), već verovatno i – najbogatija.


    Elaborat je u pripremi dve godine, a predstavnici Matice pišu ga u dosluhu sa ekonomskim, pravnim i ekspertima Univerziteta u Novom Sadu.

    – Matičina imovina broji 80 stanova u Novom Sadu (ukupno 8.000 kvadrata), ali i 342 jutra plodne oranice u okolini Bečeja, uključujući i prelepi dvorac “Fantast”, turističku atrakciju Vojvodine, koji je Matici zaveštao čuveni veleposednik Bodan Dunđerski – rekao je u ponedeljak za “Novosti” Matičin predsednik, akademik Čedomir Popov.

    Svesni su u Matici da vraćanje stanova, inače zadužbina čuvenih Novosađana, među kojima su i Miša Dimitrijević i Marija Trandafil, neće biti jednostavan proces, uprkos zakonu. Od nacionalizacije sprovedene 1945. godine, stanovi su prodavani u nekoliko navrata, pa bi sa sadašnjim vlasnicima najpre grad Novi Sad trebalo da vodi maratonske sporove, a zatim i Matica. To je proces sa dugotrajnim a neizvesnim ishodom.

    – Mislim da bi bilo primerenije da nas država obešteti uplaćujući nam određenu godišnju rentu, kako je činila i osamdesetih godina prošlog veka – dodaje akademik Popov, i izražava nadu da će proces vraćanja zemlje i dvorca “Fantast” biti jednostavniji, uprkos tome što je zemlja danas u vlasništvu PIK “Bečej”, a kombinat ju je izdao jednom od savremenih veleposednika, koji je, istina, spreman na nagodbu sa Maticom.

    Kako god da se ta priča o vlasništvu bude rasplela, rukovodstvo Matice već sada objavljuje da će ispoštovati želju svog darodavca Dunđerskog, ali i da će čuveni dvorac ostati jedan od najatraktivnijih turističkih bisera Vojvodine.

    U svom zaveštanju, inače, Dunđerski je izrazio želju da dvorac koji je slika i prilika tadašnjeg njegovog bogatstva i moći, bude u funkciji prosvećivanja Srba. Stoga u Matici nameravaju da, u saradnji sa Poljoprivrednim fakultetom, uvedu doktorske studije, zatim zimsku edukaciju za zemljoradnike i nastavu u prirodi. Na okolnom zemljištu, pak, gajiće se isključivo nemodifikovano voće i povrće.

    Bez stanara 

    Poslednjih godina država sve manje sredstava izdvaja za naučne programe Matice srpske. A jedini od 80 stanova u koji Matica zasada ima pristup jeste onaj od 80 kvadrata u Ulici Marije Trandafil. I dalje je prazan, jer u jeku ekonomske krize, u Novom Sadu je, kako se ispostavilo, nemoguće naći zakupca za tako veliki stan u centru grada.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE