Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Naslednici broje njive i kvadrate

    Smederevci od države potražuju gotovo 40 miliona kvadratnih metara imovine oduzete po raznim osnovama posle Drugog svetskog rata. Vlasnici i naslednici 1.400 nepokretnosti sa nestrpljenjem čekaju najavljeno donošenje Zakona o vraćanju imovine i obeštećenju koje se očekuje na jesen.


    Komisija za nacionalizaciju pri Narodnom odboru opštine Smederevo je 1960. godine donela rešenje o oduzimanju imovine uglednoj porodice Ninić, poslovno-stambene zgrade na Trgu Republike sa pansionom i stanovima površine 350 kvadratanih metara. Danas je ovaj objekat na gradskom trgu, u najelitnijoj zoni, pretvoren u galeriju umetnosti koja nosi naziv „Ninić“, a osim u državnom, ovde ima i stanova u privatnom vlasništvu.

    Naslednici se nadaju da im zgrada, čija je vrednost izuzetno velika, bude vraćena, a da li će to biti izvodljivo znaće se na jesen. Prema evidenicji Mreže za restituciju ukupna površina imovine oduzete u Smederevu iznosi blizu 40 miliona kvadratnih metara.

    Najviše je oduzetog poljoprivrednog zemljišta, 325 parcela ukupne površine 1.800 hektara, sledi ostalo zemljište na 1.740 hektara, pedeset hektara šuma i oko stotinu građevinskih parcela, na oko 19 hektara.

    Miodragu Jovkoviću, nekadašnjem predsedniku opštine, koga su partizani kao narodnog neprijatelja ubili 1943. godine, oduzeta je kuća i šest hektara voćnjaka, vinograda i šuma. Deo konfiskovane zemlje obuhvata izletište „Jugovo“ kraj Dunava, koje je sada u privatnom posedu.

    Smederevci potražuju 260 kuća ukupne površine od preko 1,3 miliona kvadratnih metara, 135 stambenih i poslovnih zgrada površine 20.000 kvadrata, 41 stan, 30 mlinova, 10 ciglana, dve fabrike i tri hotela.

    Naslednici Jovkovića se, ipak, ne nadaju pravednom obeštećenju.

    – Država ima toliko zemljišta na raspolaganju da ne bi bio problem da ga naslednicima vrati u naturi, a ne u nekim obveznicama koje neće biti ni izbliza vredne kao imovina – kaže Miodrag Jovković, unuk streljanog Jovkovića koji je odlukom suda rehabilitovan što daje osnov potomcima za povraćaj imovine.

    Smederevci potražuju 260 kuća ukupne površine od preko 1,3 miliona kvadratnih metara, 135 stambenih i poslovnih zgrada površine 20.000 kvadrata, 40 stanova, 30 mlinova, 10 ciglana, dve fabrike i tri hotela.


    Tržišna vrednost 
     
    Planirano je da se kroz naturalnu restituciju vrati imovina u vlasništvu države. Za imovinu koja je u međuvremenu prodata, ili je nad njom proglašen javni interes, biće isplaćeno obeštećenje po sadašnjoj tržišnoj vrednosti.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE