Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Obloge od kukuruzne svile

    Cvet kukuruza ima brojna lekovita svojstva i pomaže protiv mnogih bolesti. Kukuruzna svila bere se tokom cvetanja biljke, ali pre oprašivanja kukuruza


    Kukuruz je posle pšenice i pirinča najznačajnija zrnasta kultura. Gotovo svi delovi kukuruza mogu da se prerade, što njegovom gajenju daje poseban ekonomski značaj. Jedan od važnih, mada manje poznatih proizvoda koji se dobijaju preradom ove biljne vrste jeste i kukuruzna svila, zahvaljujući kojoj se kukuruz svrstava i među lekovite biljke.

    – Kukuruzna svila podrazumeva osušeni žig tučka ženskog cveta kukuruza – priča za „Doktor u kući“ prof. dr Zoran Maksimović sa Farmaceutskog fakulteta u Beogradu. – Prema narodnom iskustvu bere se tokom cvetanja biljke, ali pre oprašivanja, tako što se odvoje vršni delovi ovojnih listova i žigovi odseku pri vrhu klipa. Zatim se rasporede u što tanjem sloju, u hladu, pa brzo osuše na promaji.

    Iako je narodno iskustvo izričito u pogledu načina njenog prikupljanja, u praksi se u većim količinama kukuruzna svila odvaja tek posle berbe. To znači da se u mreži biljnih apoteka u našoj zemlji može nabaviti kukuruzna svila dobijena postupkom koji značajno odstupa od tradicionalnog. Ipak, prof. dr Maksimović, koji se kukuruznom svilom bavio kao predmetom svoje doktorske disertacije, kaže da su naučna ispitivanja potvrdila da i industrijski prikupljena kukuruzna svila ima lekovita svojstva.

    – U narodnoj medicini kod nas, ali i drugih evropskih naroda, kukuruzna svila se koristi kao blag diuretik, za izbacivanje kamena i peska iz bubrega i mokraćne bešike, protiv cistitisa, gihta, hroničnog nefritisa i sličnih oboljenja, kao i protiv reumatizma i reumatoidnog artritisa, najčešće u obliku čajnih napitaka ili vodeno-alkoholnih ekstrakata namenjenih unutrašnjoj upotrebi – objašnjava dr Maksimović. – Lekovita svojstva suvog alkoholnog ekstrakta kukuruzne svile daleko su izraženija od svojstava vodenog ekstrakta. Kukuruzna svila se ponegde koristi u terapiji benigne hiperplazije prostate, protiv hepatitisa, kao antidijabetik ili antihipertenziv.

    U savremenoj fitoterapiji ona se isključivo primenjuje kao diuretik ili antiflamatorno sredstvo. Ekstrakti kukuruzne svile se odskora primenjuju i u stomatologiji, za lečenje oboljenja desni (gingivitis i parodontoza), u obliku zubnih pasti, tableta ili rastvora za ispiranje usta.

    Najčešće se za lečenje primenjuje čaj od kukuruzne svile koji je slabog, prijatnog i svojstvenog mirisa, pomalo sladunjavog ukusa. Razlog tome je što kukuruzna svila sadrži masno i etarsko ulje, flavonoide, gorke materije, saponozide, polifenole, ugljene hidrate, alkaloide, sluz i mineralne materije – od kojih najviše soli kalijuma.

    Kozmetika


    Prema rečima našeg sagovornika, istraživanje Instituta za farmakognoziju Farmaceutskog fakulteta u Beogradu potvrdila su diuretičko dejstvo kukuruzne svile, kao što je protumačen i njen mehanizam u antizapaljenjskim procesima. Osim navedenog uočena je i mogućnost njene primene u kozmetologiji i dermatologiji.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE