Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Lebane: Zemlju ima ko da ore

    Neočekivano veliko interesovanje za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta. Na 114 licitacija, udomljena četvrtina od ukupno 1.876 hektara


    Za četiri dana, na 114 licitacija, izdata je četvrtina od ukupno 1.876 hektara koliko je, po programu lokalne komisije za davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini, ponuđeno nosiocima zemljoradničkih gazdinstava. Što je još interesantnije, za više od polovine parcela cene zakupa, od početnih 5.000 dinara, „skočile“ su i do 35.000 – što je enormna cena za lebansku opštinu. Tako će Dragan Đorđević, stočar iz Togačevca, za 180 hektara, tokom naredne dve decenije, državi platiti ravno milion evra!

    Na licitacijama je uspešan bio i Slobodan Cvetković (22) iz Zemuna, rodom iz Cekavice, student bankarstva i finansija koji je izlicitirao 185 hektara jer namerava da se bavi voćarstvom.

    Snežana Nikolić i Dragan Stoilković, članovi opštinske komisije, do proleća mogu da odahnu jer su, za ovu godinu, završili sa licitacijama za zakup državnog zemljišta.

    – Na osnovu licitacija iz 2007. i 2009, kada je zakupljeno oko 500 hektara, lokalnoj samoupravi godišnje pripadne milion i po dinara namenskih sredstava – kaže Snežana, ne krijući da je bila iznenađena interesovanjem, ali i cenom koju su postigli. – Zanimljivo je da se licitiralo i za zemlju u brdskom delu opštine, u selima Slišane i Prekopčelica, a ne samo u ravničarskom, gde se ljudi tradicionalno bave povrtarstvom. Tako su zakupljene i parcele u Buvcu i Poroštici, na kojima će Stanko Milošević gajiti maline.

    Na licitacijama, za razliku od ranijih godina, nije bilo poznatih lokalnih tajkuna, već su se za zakup zemljišta nadmetali uglavnom poljoprivrednici ili preduzetnici koji se bave preradom voća i povrća, odnosno stočarstvom. Jedan od njih, Dragan Đorđević iz Togočevca, izlicitirao je 180 hekatra po fantastičnih 35.000 dinara.

    – Pre dve godine, do 50 hektara došao sam po početnoj ceni, ali je sada bilo znatno napetije – kaže Đorđević, opredeljen za tov junica i svinja. – Uzeo sam parcele u Bošnjacu i Ćenovcu, ali smatram da je cena bila previsoka za Lebane. Ipak, u stočarstvu vidim perspektivu i neću lako odustati.

    Takođe, već pominjani Slobodan Cvetković, iako budući akademski građanin, planira da krene stopama svog oca Gorana, koji u rodnoj Cekavici ima najveću sušaru na jugu Srbije. Cvetkovići, sa sve prethodnim licitacijama, ukupno u zakupu imaju 430 hektara i, tokom predhodne četiri godine, platili su osam miliona dinara.

    – Odično sam upućen u poljoprivredu i neće mi biti teško da obrađujem zemlju, pogotovo što imam dobru porodičnu bazu u prerađivačkim kapacitetima – kaže Slobodan, najmlađi učesnik licitacije.

    Oduzeto


    Bez obzira na postignutu cenu, mali je procenat odustajanja od zakupa, a jedan do onih koji su ostali bez zemlje je Zoran Ivković iz Togačevca, bviši predsednik opštine i stočar koje je država oduzela stotinu hektara koje je izlicitirao na 20 godina – zato što nije uredno plaćao zakup.

    Bez reklamacija

     
    Članovi komisije primetili su da mnogi zakupci uopšte ne pogledaju šta licitiraju, odnosno i ne obiđu imanje pre nego što ga zakupe. – Zemlja se uzima u viđenom stanju i nema reklamacija. U nekim slučajevima, parcele budu baš zapuštene, ali mi, po nalogu države, moramo da damo u zakup svaki kvadrat poljoprivrednog zemljišta – objašnjava Snežana Nikolić.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE