Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Putari „Nibensa“ blokirali izgradnju Koridora 10 u Vojvodini

    Banke kojima duguje Nibens grupa najavile su da će u naredna dva dana obezbediti novac za isplatu zarada putarima koji su danas počeli štrajk, izjavio je večeras za Tanjug ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić i pozvao radnike da prekinu blokadu.

     
    On je rekao da su se banke, kojima Nibens grupa duguje oko 130 milion evra, obavezale da će da odblokiraju račune svih pet putarskih preduzeća iz Nibens grupe i obezbede novac za nastavak rada i isplatu zarada.

    Radnici „Bačkaputa“, u sastavu „Nibens grupe“, ponovo su danas blokirali radove na severu Koridora 10, ovaj put kod Vrbaške petlje koja se nalazi između Vrbasa i Srbobrana, a Samostalni sindikat putara Srbije je najavio da će sutra radnici iz svih pet putarskih preduzeća „Nibensa“ blokirati granični prelaz Horogoš sa zahtevom da im se isplate zaostale zarade.

    Predsednica tog sindikata Sonja Vukanović je rekla Tanjugu da će radnici „Bačkaputa“ ostati na koridoru celu noć i da će im se sutra pridružiti putari iz preduzeća „Vranje“, „Niš“, „Kragujevac“ i „Beograd“.

    Radnici „Bačkaputa“ su mehanizacijom blokirali radove na izgradnji autoputa kod 81. i 83. kilometra računajući od mađarske granice prema Novom Sadu.

    Putari Nibensa u Nišu i Vranju su na po nekoliko sati blokirali put Niš – Bela Palanka prema bugarskoj granici i Vranje – makedonska granica.

    Banke, kao najveći poverioci putara Nibens grupe, potražuju izmedu 110 i 130 miliona evra, a ta grupacija duguje ukupno oko 180 miliona evra.

    Prema recima Vukanovićeve, vlasnik „Nibens grupe“ Milo Ðurašković koji je u maju uhapšen zbog zloupotrebe službenog položaja je prilikom zaduživanja kod AIK banke kao garanciju unapred založio novac koji „Nibens grupa“ treba da dobija za održavanje puteva.

    „Ministar za infrastrukturu i energetiku Milutin Mrkonjić nas je jutros zvao, ali nije mi ništa konkretno rekao, tako da smo se odlučili da krenemo sa blokadama“, kazala je Vukanović, dodajući da ne očekuje da će protest na Koridoru 10 biti brzo okončan.

    Predsednik sindikata „Bačkaputa“ Ðuro Trivunović je kazao Tanjugu da će radnici sačekati da im se pridruže kolege iz drugih „Nibens“ preduzeća i da će sutra blokirati radove na celoj trasi gde se gradi Koridor 10 u Vojvodini, kao i da će pokušati da se „probiju do graničnog prelaza Horgoš“.

    Putari „Nibens grupe“ su prošlog meseca dva puta blokirali radove na izgradnji severnog kraka Koridora 10 kroz Srbiju.

    Predsednik Samostalnog sindikata PZP „Niš“ Mirko Janković rekao je da su radnici tog preduzeća danas oko 11 sati prekinuli blokadu puta Niš – Bela Palanka, koji je trajao između nešto manje od dva sata.

    Janković nije isključio mogućnost da se radnici sutra okupe ponovo zbog blokade nekog od saobraćajnih pravaca, ne precizirajući gde bi to moglo da bude.

    Oko 250 radnika zaposlenih u vranjskom preduzeću za puteve iz sastava „Nibens grupe“ danas su tri sata držali pod blokadom magištralni put Vranje – Skoplje.

    Posle dogovora sa pripadnicima zandarmerije, oko 11 časova, putari iz Vranja su protest nastavili šetnjom glavnim gradskim saobraćajnicama, dugom kolonom u kojoj je bilo više teških mašina i autobusa.

    Predstavnik sindikata tog preduzeća Dragan Dimitrijević je potvrdio Tanjugu da će deo vranjanskih putara sutra otići na sever Koridora 10.

    Radnici preduzeća za puteve „Kragujevac“ danas nisu protestovali, ali najavljuju da će se sutra pridružiti kolegama iz „Nibens grupe“ u blokadi Koridora 10, izjavio je Tanjugu predsednik Samostalnog sindikata Dragan Zlatić.

    Za radnike preduzeća za puteve „Niš“ i „Kragujevac“ u ponedeljak je obezbeđena isplata jedne mesečne zarade, a Vukanovićeva je kazala da su lokalne samouprave u tim gradovima omogućile da AIK banka, koja je najveći finansijski poverilac „Nibensa“, odobri kredite za isplatu jedne od zaostalih zarada od marta.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE