(VIDEO) Cunami izazvao lom ledene ploče Antarktika - BIZlife

Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

(VIDEO) Cunami izazvao lom ledene ploče Antarktika

Cunami koji se formirao posle velikog zemljotresa u Japanu 11. marta prešao je Tihi okean i izazvao odvajanje velikih komada leda sa antarktičke ploče, pokazuju rezultati nove studije.
  Na satelitskim snimcima vide se velike sante leda koje su nastale posle udara cunamija u zapadnu obalu Antarktika.  Udar velikog talasa izazvao je odvajanje 125 kvadratnih kilometara leda od Sulcbergove ploče, koja je bila stabilna poslednjih 46 godina.
 
Talasi koje je proizveo zemljotres snage devet stepeni po Rihteru prešli su oko 13.000 kilometara preko Tihog okeana, pre nego što su stigli do obale Antarktika i izazvali odvajanje leda.

Najveća santa ima dimenzije 6,5 kilometara sa 9,5 kilometara, a debela je oko 80 metara.

Naučnici procenjuju da je talas bio visok samo 30 centimetara u trenutku kada je stigao do ledene ploče, ali su se udari ponavljali u narednim danima, što je dovelo do savijanja i pucanja leda.

Snimke koji su korišteni u istraživanju naparavio je satelit Evropske svemirske organizacije Envisat između 11. i 13. marta. Rad američkih istraživača objavljen je u žurnalu “Glečerologija”.
 

What's your reaction?

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE