Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Zatvoreno preko 70 objekata u Vojvodini zbog neizdavanja računa

    Poreska uprava Srbije najavila je da će u narednom periodu pojačati kontrolu evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa na teritoriji Vojvodine, a razlog tome je smanjena poreska i fiskalna disciplina kažu u Poreskoj upravi Novi Sad.
     
    Od 330 kontrola koje su sprovedene u vikend akciji na teritoriji naše pokrajine, u 117 su utvrđene nepravilnosti, a preko 70 objekata je zatvoreno, ističu u Regionalnoj poreskoj upravi Novi Sad.
    Najčešće su zatvarani ugostiteljski objekti, ali i mali preduzetnici.
    Jelena Đilas kaže da njen salon inspekcija redovno obilazi: „Ja redovno izdajem fiskalne račune, kazne su velike. Pogotovo ako je neko kao ja, pa ima svoj lokal, ne treba mu da ga zatvore“, naglašava za RTV vlasnica salona.
    Kada primi zapisnik preduzetnik ili pravno lice ima pravo da u roku od pet dana podnese primedbe, rekao je Aleksandar Vuković, zamenik direktora Regionalne poreske uprave Novi Sad, gostujući u emisiji „Dobro jutro Vojvodino“.
    „Ukoliko dođe do toga da neko podnese primedbu, inspektor je dužan da je razmotri da vidi da li to utiče na činjenično stanje koje je on konstatovao. Ukoliko ne treba primeniti kaznenu meru sačiniće se zapisnik i to će se konstatovati“, ističe Vuković.
    U prvoj polovini godine u Novom Sadu zbog neizdavanja fiskalnih računa zatvoreno je 163 objekta, a 230 poreskih obveznika je kažnjeno.
    Kada izlaze na teren inspektori moraju biti obazrivi, kažu u Poreskoj upravi, jer su takve kontrole osetljive, a kazne izrazito visoke.
    Kazne za preduzetnike su između 50 i 55 hiljada dinara, a za pravna lica od 100 hiljada do milion dinara.
    Još jedna kaznena mera jeste zatvaranje objekta u kom je utvrđena nepravilnost. Sa druge strane i kupci, odnosno korisnici usluga obavezni su da uzmu račun.
    Od uvođenja fiskalnih kasa poreska uprava uložila je mnogo truda da se zavede fiskalna disciplina, kaže Vuković, nekada je na teritoriji Vojvodine bilo i po 10 hiljada kontrola godišnje.
    U poreskoj upravi kažu da trenutno nisu u situaciji da budu na terenu onoliko koliko je potrebno da bi se poreska disciplina održala, zato su neophodne akcije poput one od prošlog vikenda.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE