Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ukrajina bi morala da odgovori Rusiju od Južnog toka

    Ukrajina bi morala da da nagovori Moskvu da odustane od izgradnje gasovoda „Južni tok“, koji bi prepolovio tranzit ruskog gasa preko ukrajinske teritorije, izjavio je danas poljski nezavisni ekspert za energetska pitanja Andžej Šćensnjak.

    Ukoliko Rusija pokrene izgradnju „Južnog toka“, Ukrajina će zakasniti sa lobiranjem svojih interesa. Kijev ima još godinu ili godinu i po dana da ubedi Moskvu da odustane od izgradnje gasovoda koji zaobilazi Ukrajinu, izjavio je Šćensnjak za ukrajinsku agenciju Ukrinform.

    On je takođe istakao da Ukrajina ne mora da požuruje sprovođenje procedura koje proističu iz članstva u Evropskom energetskom društvu.

    „Ukrajina ne mora u potpunosti da uvodi evropske procedure, pošto će to značiti da zemlja gubi uticaj na enegetsku situaciju. Takav model nije idealan za Ukrajinu“, naglasio je poljski ekspert, podsećajući da ni Francuska, Nemačka i Poljska takođe ne žure da strancima omoguće ravnopravan pristup svojim gasovodima, štiteći tako domaće kompanije.

    Šćensnjak je uveren da gasovodni sistem Ukrajine neće imati nikakvu vrednost ukoliko se „preda“ Evropi, jer će Moskva obustaviti tranzit svog gasa preko ukrajinske teritorije.

    Novac ostvaren od tranzita ruskog gasa je najveći ukrajinski izvor prihoda, koji će presušiti ako Rusija zaobiđe Ukrajinu izgradnjom „Južnog toka“, smatra ovaj ekspert, koji je uveren da se Moskva neće uključiti u saradnju sa EU na eksploataciji ukrajinskih gasovoda ako nema garancije za slobodan tranzit gasa.

    Ukrajina ima dve alternative – ili da pristane na ustupke EU ili da zajedno sa Rusijom izgradi jednistveni sistem gasovoda do granice Evropske unije. Druga varijanta je za Kijev ekonomski isplativija.

    Gasovod „Južni tok“, kako je planirano, spojiće Rusiju i balkanske zemlje sa Italijom i Austrijom, a trebalo bi da diversifikuje isporuke ruskog gasa u Evropu i smanji zavisnost dobavljača i kupaca od tranzitnih zemalja, posebno Ukrajine.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE