Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Putari uputili žalbe evropskim bankama i MOR-u

    Samostalni sindikat putara Srbije obavestio je danas Međunarodnu organizaciju rada, evropske i finansijske institucije koje finansiraju izgradnju putnog Koridora 10 u Srbiji da su putari Nibensa onemogućeni u borbi za svoja prava, izjavila je Tanjugu predsednica tog sindikata Sonja Vukanović.

    Ona tvrdi da je Samostalni sindikat putara Srbije obavestio o tome Evropsku banku za obnovu i razvoj, Evropsku investicionu banku, Svetsku banku, Evropsku komisiju, kao i Međunarodnu interanacionalu za građevinarstvo i drvnu industriju.

    Policija je, prema njenim rečima, rano jutros odblokirala radove na izgradnji Koridora 10 kod Vrbaške petlje tako što je rasterala radnike „Bačkaputa“, a zatim blokirala sedišta svih pet putarskih preduzeća Nibensa – „Bačkaputa“, „Beograd“, „Kragujevac“, „Niš“, i „Vranje“, tako da radnici nisu mogli da uđu niti izađu sa mehanizacijom.

    Samostalni sindikat putara Srbije je u utorak najavio da će danas radnici iz svih pet putarskih preduzeća „Nibensa“ blokirati granični prelaz Horogoš, sa zahtevom da im se isplate zaostale zarade.

    Predsednik sindikata Preduzeća za puteve „Beograd“ Milan Jovanović je rekao Tanjugu da su se radnici jutros oko osam sati okupili ispred sedišta firme u Vidskoj ulici i da ih je policija sprečila da odu da protestuju na deonici Koridora 10 u izgradnji kod Vrbaške petlje.

    Oko 50 radnika tog preduzeća je donelo šatore ispred sedišta u Beogradu i tu će ostati do ispunjenja zahtava, a to su isplata zaostalih zarada i stvaranje uslova za nastavak rada.

    Policija, prema rečima Jovanovića, ne dozvoljava radnicima da napuste dvorište firme u grupi koja ima više od četiri radnika.

    Na isti način protestuju i radnici na ostalim punktovima tog preduzeća u Srbiji, tvrdi Jovanović.

    Svi putevi u Srbiji su prohodni, jer nigde nema blokada saobraćajnica, izjavio je ranije danas načelnik Uprave policije u Ministarstvu unutrašnjih poslova, general policije Mladen Kuribak, i demantovao tvrdnje Samostalnog sindikata putara Srbije da je policija rasterala radnike „Nibens grupe“ koji su protestovali.

    Povodom tvrdnji sindikata da su radovi na izgradnji Koridora 10 kod Vrbaške petlje odblokirani rano jutros posle intervencije policije, Kuribak je naglasio da ti radovi nisu ni bili blokirani, nego da policija, shodno zakonskim ovlašćenjima, nije dozvolila blokadu saobraćajnica.

    „Saobraćaj u Srbiji odvija se normalno, a protesta trenutno nema“, rekao je Kuribak Tanjugu, naglasivši da ne stoje ni tvrdnje sindikata da je policija blokirala sedišta pet putarskih preduzeća zbog čega navodno radnici ne mogu ni da uđu, ni da izađu sa mehanizacijom.

    Policija preduzima mere u skladu sa zakonskim ovlašćenjima da onemogući da ti radnici blokiraju magistralne i autoputeve, a da proces proizvodnje može da teče normalno, rekao je Kuribak dodajući da je „svako je mogao da izađe uđe i radi koliko je njemu volja shodno obavezama u firmi“.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE