Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Počinje isplata zarada putarima Nibensa

    Isplata zaostalih zarada putarima Preduzeća za puteve „Beograd“ počinje danas, dok će zaposleni u još dva preduzeća koja posluju u okviru Nibens grupe, „Vranje“ i „Bačkaput“, zarade dobiti sutra, rečeno je Tanjugu u AIK banci.

     
    U preduzećima za puteve Nibensa „Niš“ i „Kragujevac“ već je isplaćena po jedna mesečna zarada.
     
    Radnici Nibens preduzeća za puteve „Vranje“ i „Bačkaput“ su u svojim firmama privremeno obustavili proteste, u „Nišu“ i „Kragujevcu“ danas nisu ni protestovali, dok su radnici preduzeća za puteve „Beograd“ nastavili protest ispred sedišta firme, rekli su Tanjugu sindikalni predstavnici.
     
    Putare Nibensa policija je juče sprečila da blokiraju radove na Koridoru 10 u Vojvodini, pa su protestovali u svojim preduzećima, a o daljim aktivnostima bi trebalo da se dogovore sutra, na vanrednoj sednici Republičkog odbora Samostalnog sindikata putara Srbije .
     
    Predsednik sindikata preduzeća za puteve „Beograd“ Milan Jovanović je rekao za Tanjug da se protest nastavlja u prisustvu policije, sve dok ne budu isplaćene sve zaostale zarade i obezbeđeni energenti za nastavak rada.
     
    „Ništa nam ne znači jedna plata za april, bez obezbeđivanja sredstava za rad – nafte, bitumena, rezervnih delova i novca za registraciju kamiona, nema nam života“, istakao je Jovanović.
     
    Predsednik sindikata „Bačkaputa“ Đuro Trivunović je rekao da su radnici tog preduzeća obustavili proteste do ponedeljaka, kada će ukoliko na računima ne budu imali uplaćen novac opet blokirati radove na Koridoru 10 u Vojvodini.
     
    Putari u „Nišu“ su jutros negodovali zbog prisustva policije ispred sedišta preduzeća, ali su se ubrzo vratili na posao.
     
    U preduzeću za puteve „Vranje“ protest je završen oko 13 časova i sutra na vanrednoj sednici Republičkog odbora Samostalnog sindikata putara Srbije biće doneta odluka od daljim aktivnostima, kazao je predstavnik sindikata putara Nibensa u Vranju Dragan Dimitrijević.
     
    On je kazao da im je obećana isplata samo jedne i po plata, a da oni traže odmah isplatu do maja, kao i da su im neophodni i energenti rada.
     

    Vlasnik Nibens grupe Milo Đurašković, koji je u maju uhapšen zbog zloupotrebe službenog položaja, prilikom zaduživanja kod AIK banke kao garanciju je unapred založio novac koji Nibens grupa treba da dobija za održavanje puteva, kažu u Samostalnom sindikatu putara Srbije.
     
    Putarska preduzeća Nibens grupe duguju bankama oko 130 miliona evra.
     
    Đurašković i sedam rukovodilaca u putarskim preduzećima iz „Nibens grupe“, uhapšeni su u maju pod sumnjom da su od 2007. do 2010. izvlačili novac iz kruševačke fabrike maziva FAM preko drugih firmi koje su u Đuraškovićevom vlasništvu.
     
    Šteta naneta FAM iznosi više od 32 miliona evra.
     
    Raskinut ugovor o prodaji Partizanskog puta
     
    Srpska Agencija za privatizaciju raskinula je ugovor o prodaji građevinskog preduzeća „Partizanski put“ iz Beograda jer kupac nije održao kontinuitet proizvodnje i raspolagao je imovinom firme suprotno odredbama ugovora, rečeno je danas Beti u Agenciji.
     
    „Partizanski put“ je prodat u junu 2006. godine Preduzeću za puteve „Beograd“, članici Nibens grupacije, za 400.000 evra. Kupac se obavezao na investicije od 2,1 miliona evra.
     
    Vlasnik „Partizanskog puta“, kako navode u Agenciji za privatizaciju, davao je imovinu tog preduzeća kao hipoteku za kredite koje je uzimao za druge članice Nibens grupe, a bilo je slučajeva da je „Partizanski put“ bio žirant za pozajmice te grupacije.
     
    Posle poništenje privatizacije, 70 odsto akcija „Partizanskog puta“ je u vlasništvu države, a 30 odsto je raspoređeno malim akcionarima, uglavnom bivšim i sadašnjim radnicima tog preduzeća.
     
    Račun „Partizanskog puta“ je u blokadi više od dve godine zbog duga koji je trenutno oko 200 miliona dinara, a očekuje se da će uskoro biti pokrenut stečaj tog preduzeća.
     
    Zaposleni u „Partizanskom putu“, koji osam meseci ne primaju zarade, u junu su počeli svakodnevne proteste ispred Agencije za privatizaciju i Vlade Srbije. Oni su, pored isplate zarada, tražili raskid privatizacionog ugovora.
     
    U Agenciji smatraju da poništenje privatizacije „Partizanskog puta“ neće ugroziti ostala preduzeća u Nibens grupi.

     
     

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE