Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    „Plantaže“ počele berbu šardonea

    U vinogradima podgoričkih „Plantaža“ juče u tri sata posle ponoći počela je berba belog vinskog grožđa, sorte šardone. Berba se obavlja mašinski, specijalnim kombajnom, a stručnjaci iz kompanije kažu da prvi rezultati iz podruma pokazuju da će se od ovog šardonea dobiti izuzetno dobro vino.


    Direktor proizvodnje u „Plantažama“ Duško Kankaraš kazao je za Pobjedu da će se mašinskim putem ubrati grožđe sa 200 od 280 hektara vinograda pod šardoneom i pojasnio da će se berba u uslovima visoke temperature vazduha obavljati noću, zbog očuvanja kvaliteta grožđa.
     
    Očekivanja

    Kankaraš kaže da u „Plantažama“ spremno očekuju i glavni posao, odnosno berbu vranca za nekih dvadesetak dana, kao i da su očekivanja da će se ove godine ubrati oko 20 miliona kilograma stonog i vinskog grožđa. Ukupna površina vinograda na Ćemovskom polju je 2.310 hektara, od čega je 2.000 pod vinskim sortama grožđa.

    – Berba stonog grožđa, prvenstveno kardinala, počela je 17. jula. Do sada smo ubrali milion kilograma. Plan je da sa površine od 183 hektara pod stonim sortama uberemo 2,3 miliona kilograma. Početkom naredne sedmice počećemo berbu i sorte viktorija. Berba se obično završava oko 20. septembra sa sortom muskat Italija – kaže Kankaraš.

    On je dodao da nema problema sa realizacijom stonog grožđa jer je tražnja ogromna.
     
    Tržište


    – Sve što uberemo odmah prodamo, čak i fali, jer je potražnja velika. U Crnoj Gori se proda polovina dnevno ubrane količine od 50.000 kilograma – kaže Kankaraš.

    On dodaje da je turistička potrošnja ovog voća odlična. Ostale količine, kako kaže, izvoze se u Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, zatim Hrvatsku. Najave o izvozu – prvi put u Rusiju – sasvim su izvesne, a baš u momentu razgovora sa gospodinom Kankarašem stigla je i poružbina iz ove zemlje za 2.600 gajbi kardinala.

    Interesantan je i podatak da zapadni deo regiona, zemlje kao što je Hrvatska, traže bele sorte stonog grožđa, recimo pleven i viktorija. Istočni deo, odnosno Bosna i Hercegovina, Srbija, Kosovo, pa i Rusija, isključivo traže crne sorte, kao što su kardinal, ribijer…

    Ovogodišnju berbu, za razliku od prethodnih godina, karakteriše i veliko interesovanje i angažman domaće radne snage.

    Prema rečima Kankaraša, berači i breskvi i grožđa uglavnom su iz Crne Gore.
     
    Breskva premašila očekivanja
     
    Ovih dana završava se berba nektarine i breskve. U „Plantažama“ su, kako kažu, više nego zadovoljni ubranom količinom, kvalitetom i plasmanom.

    – Do sada smo ubrali 1,4 miliona kilograma breskvi i nektarina, a plan je bio 1,25 miliona. Godina je bila izuzetno povoljna, pala je kiša u fazi cvetanja, što se pozitivno odrazilo na proizvodnju – kaže Kankaraš, dodajući da se ovih dana privodi kraju berba tri sorte nektarina.

    „Plantaže“ su, kada je reč o realizaciji breskvi i nektarina, premašile za 100.000 evra i finansijski plan od 825.000.

    – Imali smo izuzetno dobar plasman na tržište Srbije, gde se prodalo oko 60 odsto ubrane količine. Na crnogorskom tržištu je realizovano 30 odsto, a ostatak je izvezen na bosansko, hrvatsko i rusko tržište – kazao je Kankaraš.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE