Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nelegalno prisluškivanje dogovarali na kolegijumima

    Osuđeni telefonski „haker” Kliv Gudmen upozoravao je još pre četiri godine da je ilegalno prisluškivanje i presretanje sms poruka uzelo maha u tabloidu „News of the world” i to uz odobrenje rukovodstva, objavili su danas britanski parlamentarci.

    Gudmen je u pismu koje je uputio direktoru za ljudske resurse naveo da se telefoni prisluškuju uz „puno znanje i podršku” čelnika novina, koje su do nedavnog gašenja bile u sastavu kompanije „Njuz internešnel”, u vlasništvu medijskog tajkuna Ruperta Mardoka.

    Ova tvrdnja je posebno optužujuća, jer su „News of the world“, kao i „Njuz internešnel”, dugo tvrdili da je Gudmen, koji je dobio otkaz, a zatim osuđen i zatvoren zbog uloge u ovom skandalu, zapravo jedini reporter koji je uključen u nelegalno prisluškivanje i presretanje poruka.

    Međutim, Gudmenovo pismo koje je poslao u martu 2007. godine direktno opovrgava ove tvrdnje.

    On je naveo da je delovao uz podršku nadređenih i da su ostali zaposleni u tabloidu „hakovali” telefone, kao i da je o toj praksi „naširoko bilo reči na dnevnim uređivačkim kolegijumima, sve dok glavni urednik nije to izričito zabranio”.

    Imena onih koji se u pismu pominju kao saučesnici, zamagljena su. Prema navodima lista „Gardijan”, koji je prvi objavio ovu prepisku, navedeno je da je policija sakrila imena u interesu istrage.

    Pismo je jedan od dokumenata koje su objavili parlamentarci iz odbora za kulturu, medije i sport.

    Odbor je ranije danas saopštio da će verovatno ponovo pozvati na svedočenje šefa evropskog dela „Njuz internešnela” Džejmsa Mardoka, sina vlasnika kompanije.

    Prethodno svedočenje Džejmsa Mardoka da nije znao ništa o prisluškivanju osporili su bivši glavni urednik i advokat tabloida.

    Britanska policija istražuje tvrdnje da su zaposleni u „News of the world” ilegalno prisluškivali telefone, čitali sms poruke i podmićivali policajce da bi sakupili informacije o političarima, poznatim ličnostima i žrtvama zločina.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE