Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Sindikat putara Srbije odbio predlog bankara

    Sindikat putara Srbije nije prihvatio predlog programa reorganizacije preduzeća za puteve (PZP) „Kragujevac“ iz „Nibens grupe“.

    Predsednica sindikata Putara Srbije Sonja Vukanović je posle razgovora putara sa predstavnicima konsultantske kuće banaka kojima „Nibens grupa“ duguje i većinskog vlasnika „Nibensa“, rekla da je program reorganizacije PZP „Kragujevac“ nerealan. Ona je dodala da država štiti banke i da je nekome u interesu da uništi preduzeća Nibens grupe.

    – Bankari su odredili kamate i već danas bi da počnu sa naplatom potraživanja, navela je Vukanović i dodala da je to nemoguće ako se radnicima „Nibensa“ prethodno ne isplate zarade.

    Prema njenim rečima, za ovu nedelju putari pripremaju nove aktivnosti o kojima će javnost biti obaveštena. Ona je dodala da su radnicima „Nibensa“ zarade isplaćene samo do aprila, a radnici „Bačkaputa“ nisu primili zarade ni za april.

    – Najavićemo za četvrtak okupljanje ispred zgrade predsedništva, pošto smo sve drugo uradili. Neko očigledno štiti te strane banke i među njima ne postoji nikakav dogovor. Samo gledaju ko će pre da naplati i da li će da se naplati a lično mislim da neće niko da se naplati ukoliko budu nastavili ovako. Ako se ne da infuzija i ako preduzeća ne počnu da rade, kako oni misle da se realizuju poslovi na kojima zaposleni rade i od čega oni misle da se naplate – kaže Vukanovićeva.

    U sastavu Nibens grupe su preduzeća za puteve „Beograd“, „Niš“, „Kragujevac“, „Vranje“ i „Vojvodinaput-Bačkaput“ iz Novog Sada. Računi preduzeća iz „Nibens grupe“ blokirani su zbog dugova od oko 180 mil EUR. Banke, kojima „Nibens grupa“ duguje oko 130 mil EUR nedavno su se dogovorile da restrukturiraju ta preduzeća i obećale da će biti odblokirani računi putarskih firmi.

    Preduzeća iz grupe „Nibens“ imaju više od 5.000 zaposlenih, a putari iz te grupe održavaju više od 40% puteva u Srbiji i učestvuju u izgradnji autoputa na Koridoru 10 kroz Srbiju, kako i dela autoputa ka Crnoj Gori kod Ljiga.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE