Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nemate „prvu pomoć“? Kazna je 30 evra.

    Ako kupite strani automobil sa originalnim kompletom prve pomoći, saobraćajni policajac će imati pravo da vam naplati kaznu od 3.000 dinara.
     
    To neće biti slučaj jedino ako imate nov paket proizveden po domaćem standardu.


    Direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović kaže da je „prva pomoć bila obavezna i do sada, a od polovine septembra vozači će morati da imaju novi komplet. U suprotnom će saobraćajna policija pisati kazne, mada je suština u tome da komplet zaista služi pri ukazivanju pomoći“.

    Pravilnik o tehničkim uslovima za vozila usvojen je prošle godine u septembru, a vozači su imali rok od godinu dana da nabave nove komplete prve pomoći. Od tada se u javnosti provejavale različite informacije, a u poslednje vreme se moglo čuti i da će vozači morati da kupe nov komplet, ako iz prethodnog upotrebe samo zavoj.
     

    „Komplete će biti moguće dopunjavati, pa će svaku gazu ili zavoj koji potroše, vozači moći da kupe u apoteci. Nismo želeli da namećemo dodatne troškove vozačima, već moramo da ispunimo evropske direktive i obaveze na najbolji mogući način“, kaže Dragan Jovanović, pomoćnik ministra za infrastrukturu, zadužen za bezbednost saobraćaja.

    U Galenici napominju da komplet traje pet godina i rok je naznačen na svakoj kutiji, pa će s njegovim istekom morati da se kupi nova. Kompleti u maloprodaji koštaju od 1.900 do 2.400 dinara i proizvođači tvrde da su takve cene i u regionu.

    Kako piše Blic, polovina vozača u Srbiji još nije kupila nove komplete, a Galenika je prodala oko 100.000 kompleta. Dozvolu za proizvodnju imaju Galenika, MBS Tehno i Mediteks, te slovenačka Tosama, turski Evropalek i Karanko iz Kine.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE