Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kašičica soli dnevno povećava rizik od demencije i Alchajmera

    Već se dugo zna kako je previše soli vrlo loše za naše srce i krvni sistem, a izgleda kako ni mozak ne stoji ništa bolje, upozoravaju lekari.
     
    Stariji ljudi koji u prehrani konzumiraju puno soli, a istovremeno ne vežbaju dovoljno brže mentalno propadaju od onih koji su oprezni s unosom, rezultat je studije.
     
    Već jedna čajna kašičica soli dnevno dovoljna je da nam uspori rad mozga i poveća rizik od razvoja Alchajmerove bolesti.
     
    Tim istraživača iz Kanade pratio je konzumaciju soli i fizičku aktivnost 1.262 zdravih muškaraca i žena u dobi od 67 do 84 godine kroz period od tri godine.
     
    „Naši su rezultati pokazali kako prehrana bogata soli, u kombinaciji s malo telesne vežbe, dovodi do slabije kognitivne sposobnosti kod starijih ljudi“, rekla je dr. Aleksandra Floko sa Univerziteta u Torontu.
     
    Jedna kašičica soli korespondira količini od 5 vrećica čipsa ili tri i po Big Meka. Nažalost, neki ljudi u studiji konzumirali su i do tri puta veću količinu dnevno od ove.
     
    „Ovo je jedna od prvih studija koja povezuje konzumaciju soli i demenciju. Jednostavno, u svojoj prehrani morate puno veći naglasak staviti na sveže voće i povrće i konzumirati što je manje moguće prerađene hrane“, kaže doktorka.
     
    Prethodne su studije pokazale kako smanjivanje unosa soli na oko 3g dnevno (oko pola košičice) pomaže smanjivanju rizika od kardiovaskularne bolesti za oko četvrtinu, a na ovaj se način smanjuje i rizik od srčanog udara za čak 20%.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE