Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Fukušima 168 puta radioaktivnija od Hirošime

    Količina radioaktivnog cezijuma koji je oslobođen nakon 11. marta kada je u razornom cunamiju oštećena nuklearna centrala Fukušima, 168 puta je veća od radioaktivnosti emitovane prilikom eksplozije atomske bombe bačene na Hirošimu, objavio je danas japanski dnevnik „Tokio šimbun“.

     
    Japanski dnevnik, koji se poziva na procene Vlade Japana, navodi da su nuklearni reaktori oštećeni u razornom cunamiju emitovali mesecima do 15 000 terabekerela cezijuma 137. 

    Atomska bomba, koju je avgusta 1945. godine američka vojska bacila na Hirošimu odmah je u atmosferu ispustila 89 terabekerela ovog izotopa, čiji je period radioaktivnosti 30 godina, napominje list. 

    „U teoriji, količina cezijuma 137 koji se oslobodio iz centrale u Fukušimi je 168,5 puta veći od onog koji je registrovan nakon eksplozije atomske bombe bačene na Hirošimu“, navodi dnevnik, tvrdeći da je ove procene obavila Vlada na zahteve parlamentarne komisije. 

    Međutim, tu se poređenje završava, jer je od atomske bombe bačene na Hirošimu poginulo 140 000 ljudi, dok u nesreći u Fukušimi, na severoistoku Japana, nije registrovana nijedna žrtva.

    Isto poređenje pokazuje da je eksplozija reaktora u Černobilju, u Ukrajini, 1986. godine u atmosferu emitovala oko 900 puta više cezijuma 137 nego bomba u Hirošimi, ako se uporede procene francuskog Instituta za zaštitu od zračenja i nuklearnu bezbednost (IRSN). 

    Nakon izbijanja nuklearne krize u centrali Fukušima, najvećoj nukleranoj nesreći od Černobila, japanske vlasti su naredile evakuaciju u rejonu od 20 kilometara od mesta nesreće. 

    Više od 85 000 ljudi već više od pet meseci živi u prihvatnim centrima ili privremenom smeštaju bez izgleda da će se jednoga dana vratiti u domove. 

    Vlada Japana napominje da, ipak, nije racionalno porediti radiaktivnost iz nuklearne centrale sa onom iz atomske bombe, čija je namena bila da ubije ljude.

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE