Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Potrošnja struje za 2,5 odsto veća od proseka zbog rada klima uređaja

    Prosečna dnevna potrošnja struje u Srbiji u protekloj sedmici bila je 82,5 miliona kilovat časova i 2,5 odsto je veća od proseka za ovaj period godine, saopštila je Elektroprivreda Srbije (EPS).

    Kako se navodi u saopštenju, glavni razlog za visoku potrošnju električne energije je rad velikog broja klima uređaja koji u periodima najvećeg opterećenja (od 10 do 15 časova) angažuju oko 12 odsto celokupnih trenutno raspoloživih kapaciteta EPS-a.

    Dodaje se da je potrošnja struje u Srbiji u petak bila 87,05 miliona kilovat časova, a u večernjim časovima angažovana je rekordna snaga za letnji period od 4.480 megavata, što je za čak 150 megavata više nego 11. jula, kada je zabeležena rekordna potrošnja struje od 87,09 miliona kilovata.

    „EPS će i u narednom periodu nastaviti sa stabilnim i redovnim snabdevanjem kupaca, a eventualni kvarovi na mreži biće otklonjeni u najkraćem roku“, naglašava se u saopštenju srpske energetske kompanije.

    Do ovog leta ostvarena maksimalna dnevna letnja potrošnja struje bila je 86,9 miliona kilovat časova i zabeležena je 16. jula 2010. godine, uz maksimalnu dnevnu temperaturu od 33,8 stepeni Celzijusa.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE