Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ispovest devojke koja je ubijala za Gadafija

    Prvo što vidite su velike smeđe oči i lepe usne uokvirene u maramu. Na nogama su joj okovi kojim je pričvršćena za bolnički krevet. Ona je Nisreen Mansour al Forgani (19), a bila je serijski ubica pukovnika Moamera Gadafija.


    Nisreen je u vojnoj bolnici Matiga u Tripoliju priznala novinarima da je ubila čak 11 zarobljenih pobunjenika pre nego što je glavni grad Libije pao prošle nedelje. ‘Ubila sam prvog, onda su doneli još jednog u sobu. On je video telo na podu i ostao je šokiran. Tad sam pucala i u njega, s udaljenosti od metar“, govori Nisreen.

    Bila je jedna od hiljadu devojaka i mladih žena koje su regrutovane u Gadafijevu žensku miliciju, a sad kao zarobljenica pobunjenika strahuje za svoj život. Tvrdi da je pucala pod velikim pritiskom, kao i da su je seksualno zlostavljali vojnici s višim činom, od kojih je jedan bio zapovednik elitne brigade zadužen za zaštitu Gadafija lično. „Rekla sam pobunjenicima šta sam činila. Oni su besni, ne znam šta će sada biti“, poverila se novinarima.

    Regrutovala je majčina prijateljica

    Ali, kako se uopšte ova djevojka koja je živela s majkom i koja je uživala u plesu i muzici našla u Gadafijevoj ženskoj miliciji? Ona tvrdi da njena porodica nije bila među Gadafijevim pristalicama, što je sad, doduše, teško proveriti. Roditelji su joj se razveli kad je bila dete, a Nisreen se nije svidela očeva nova žena pa je ostala živeti s majkom. Jedna majčina prijateljica, Fatma al Dreby, bila je vođa ženskog ogranka Gadafijeve popularne Gardijske milicije i to je čini se bio sudbonosan faktor.

    Prošle godine Nisreen je napustila fakultet s namerom da se brine o majci, koja je obolela od raka. Umesto toga, Fatma ju je regrutovala u miliciju. Porodica se bunila, ali Fatma je bila neumoljiva. Nisreen je bila mlada i lepa, a baš takve su im trebale.

    „U ženskoj miliciji bilo je oko 1.000 devojaka iz svih krajeva Libije. Nisreen je u kampu u Tripoliju srela devojku (Faten) koju je znala iz škole. Regrutovane devojke su obučavane kako da rukuju oružjem, dok je Nisreen obučavana za snajperistu. Do početka sukoba u februaru Nisreen i Faten su radile na kontrolnim tačkama oko Tripolija. Nisreen je Gadafija videla samo jednom, kad je njegov konvoj prošao pored njene kontrolne tačke.

    Prošla je Nisreen pakao u Gadafijevoj miliciji. Novinarima je rekla kako je Fatma mlade devojke i žene davala vojnicima koji bi ih silovali. Isto je učinila s njom predavši je u ruke zapovedniku brigade. On ju je silovao. „Fatma mi je zapretila da o tome nikom ne govorim, čak ni roditeljima“, kaže Nisreen, koju je kasnije silovao i zapovednikov sin, koji je takođe bio u brigadi. Njena prijateljica Faten ubijena je pre mesec, a ubio ju je telohranitelj Gadafijevog sina Saifa al-Islama, jer mu je „prišla previše blizu“. Pucao joj je u glavu.

    Ne seća se lica ljudi koje je ubila

    Nisreen su onda odveli u jednu zgradu i naredili joj da mora ubijati zarobljenike. Rekli su joj, ili će ona ubiti njih, ili će oni ubiti nju. „Ne sećam se njihovih lica. Većina njih su bili veoma mladi, kao i mi“, kroz plač govori Nisreen novinarima Daily Maila.

    „Ubila sam ih deset, možda i 11, za više od tri dana. Ne znam šta su učinili. Pucala sam u njih prethodno okrenuvši glavu“, kaže Nisreen koja je na kraju pobegla skočivši s prozora sobe na drugom spratu u kojoj su počinjena ubistva. Nakon bega došla je do pobunjenika koji su je smestili u bolnicu. O sudbini Nisreen odlučivaće nova libijska vlada.

    Ona se sad oporavlja u bolnici, oči su joj lepe, ali prazne, što zbog šoka, što zbog bolova. Ali, barem je živa. Pakao kroz koji je prošla proživele su stotine devojaka iz Gadafijeve ženske milicije, bile su silovane, morale su ubijati… One koje su pritom ubijene čak ne mogu ni objasniti zašto su se borile za Gadafija. Nisreen barem to može.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE