Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Sukob u Ini: MOL želi da tuži Hanfu, Hrvati neće

    Inina uprava, koju čine mađarski i hrvatski članovi, ponovno je razjedinjena i na pomolu je novi sukob. MOL-ov deo uprave želi da tuži Hanfu koja je sprovela istragu o mađarskoj kupovini Ininih deonica i mesecima blokirala trgovanje tom deonicom na Zagrebačkoj berzi, ali hrvatski članovi se tome protive.
     
    Dobro upućeni izvori u zbivanja u Ini kažu da hrvatska strana mađarsku tužbu protiv Hanfe, koja bi formalno bila Inina tužba, doživljava kao MOL-ov pritisak na to regulatorno telo koje je zbog MOL-ove manipulacije tržištem pri kupovini Ininih deonica podnelo kaznene prijave Državnom odvjetništvu.
     
    Inina uprava navodno bi već danas trebala da odluči o tužbi protiv Hanfe, odnosno uprava bi trebala dati punomoć advokatima koji bi skrojili tužbu. Uprkos tome što u Ininoj upravi sedi podjednak broj hrvatskih i mađarskih članova, predsednik Inine uprave Zoltan Aldot u slučaju izjednačenog glasovanja ima pravo na dva glasa, što može biti prevaga u donošenju odluka. To znači da MOL-ovi članovi uprave preglasavanjem hrvatskih članova ipak mogu doneti odluku o tužbi, odnosno opunomoćiti advokatsku kuću za podizanje tužbe.
     
    MOL, ali i Inin šef Aldot već su ranije izrazili potpuno nezadovoljstvo Hanfinim radom tvrdeći da ta agencija ima dvostruke kriterijume kada je reč o toj mađarskoj kompaniji i kako joj namerno želi uništiti ugled optužujući je za malverzacije koje, tvrde u MOL-u, nisu nikada počinili. Već je tada MOL najavio da će se protiv Hanfe boriti “pravnim lekom”, pa odluka mađarskog dela Inine uprave o podizanju tužbe uopšte ne čudi.

    Podsetimo, Hanfa je optužila MOL da je manipulisao tržištem kada je malim deoničarima za Ininu deonicu ponudio 2800 kuna, a posle ju je kupovao i po ceni od 4000 kuna. Takođe, optužila je MOL i da njegovi direktori u Mađarskoj iz Ine dobijaju povlašćene informacije iako nisu na popisu osoba koje mogu imati uvid u poverljive informacije koje zapravo spadaju u poslovnu tajnu…
     
    Predsednik uprave Ine Aldot posebno je bio nezadovoljan Hanfinom blokadom trgovanja deonicom te naftne kompanije na berzi. Letos je tvrdio da to šteti i malim deoničarima jer, na primer, nakon Ininih odličnih polugodišnjih rezultata (dobit od gotovo dvije milijarde kuna) to nisu mogli kapitalizirati.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE