Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Pronađen okrugli sto kralja Artura?

    Arheolozi u Škotskoj pronašli su “kružnu strukturu“ ispod Kings nota u Stirlingu za koju veruju da bi mogla da bude legendarni okrugli sto kralja Artura.


    Kings not, nekadašnje kraljevske bašte u blizini zamka Stirling, već godinama svojom misterioznošću i geometrijskim strukturama mame i posetioce i stručnjake.

    Iako Not datira iz 1620-ih, veruje se da je centralno zaravnjeno uzvišenje mnogo starije i dovodi se u vezu sa kraljem Arturom, koji je vladao Britanijom krajem petog i početkom šestog veka.

    Tim arheologa sa Univerziteta Glazgov sproveo je prvo neinvazivno istraživanje terena u maju i junu i otkrio da postoji „okrugla struktura“ starija od onih vidljivih.

    Istoričar Džon Harison iz Lokalnog istorijskog društva Stirlinga, koje je i iniciralo projekat, rekao je da su arheolozi locirali kružni jarak i druge strukture ispod Kings nota.

    “Ovo otkriće pokazuje da se vrt nalazi na ostacima mnogo starijeg nalazišta i baca novo svetlo na tradicionalno verovanje da se u blizini nalazi okrugli sto kralja Artura“, rekao je on.

    Stotinama godina kolaju razne priče o misterioznim vrtovima, uključujući i onu da se tu nalazio okrugli sto oko koga je Artur okupljao svoje vitezove. Veruje se da deo nalazišta datira još iz Gvozdenog doba ili ranog srednjeg veka, a neki smatraju i da je tu bila rimska tvrđava.

    Harison, koji 20 godina proučava Kings not, izjavio je da je reč o misteriji “koju dokumenta ne mogu da reše, ali bi geofizika mogla da pruži novi uvid u situaciju“.

    “Naravno, ne možemo da kažemo da je kralj Artur bio tamo, ali struktura koja okružuje centar Nota mogla bi da objasni priče i verovanja koja se vezuju za ovaj kraj“, smatra on.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE