Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Bugarski „Rubin“ opet preuzima „Srpsku fabriku stakla“

    Vlada Srbije je u cilju unapređenja proizvodnje i izgradnje novih kapaciteta koji treba da povećaju proizvodnju i produktivnost donela odluku da „Srpsku fabriku stakla“ u Paraćinu može da preuzme bugarski konzorcijum, čiji je član i kompanija „Rubin“ iz Plevena, rečeno je danas u toj fabrici.


    Bugarski „Rubin“ bio je do pre dve godine većinski vlasnik „Staklare“, ali je zbog neizmirenih obaveza, pre svega za potrošeni gas, „Staklaru“ preuzelo javno preduzeće „Srbijagas“.

    Vlada je dala i saglasnost na investicije od 22 miliona evra, koje kompanija „Rubin“ treba da uloži u osavremenjavanje i izgradnju novih staklarskih peći u Pogonu ambalaže. Novi vlasnik treba da plati i dug za potrošeni gas da bi mogao da postane većinski vlasnik firme u Paraćinu.
     
    Nebojša Bogdanović koji je na čelu „Srpske fabrike stakla“ izjavio je kako je Vlada „napravila istorijski korak odobrivši investicije u fabrici koja će se obnavljati državnim bugarskim kapitalom“.

    Planirana investicija biće realizovana u dve faze. Najpre će biti uloženo 17,5 miliona evra u nove peći za proizvodnju ambalaže za vino i pivo. Nove mašine omogućile bi proizvodnju boca koje su lakših za 10 do 15 odsto lakše od sadašnjih i to ne bi išlo na uštrb kvaliteta, posebno ne na otpornost i izdržljivost.

    Vlada je „Staklari“ odobrila i socijalni program po kome je planiran dobrovoljni odlazak 800 radnika, uz otpremninu od 300 evra po godini radnog staža i taj program realizovaće se po etapama.
     
    Zahvaljujući odluci Vlade, opština Paraćin će, na ime komunalnih i drugih lokalnih prihoda u visini od 230 miliona dinara, dobiti fudbalski teren „Borca“. Takođe, Vlada je predložila opštini da „Staklari“ otpiše dug od 140 miliona dinara na ime republičkih prihoda. To opština ne želi da učini, jer želi da je zameni za imovinu koja nije delotvorna, poput fiskulturne sale čija je vrednost tri puta manja od trenutnog duga.

    „Fabrici smo pomogli 2006, kada smo joj otpisali dug težak oko milion evra. Više to ne možemo da činimo jer će imovina pripasti strancima“, rekao je predsednik opštine Saša Paunović, dodajući da će u tom slučaju lokalna samouprava i sam grad izgubiti mnogo.

    Bogdanović kaže da već sada ima 400 zainteresovanih radnika za odlazak od ukupno 1.660 zaposlenih. Problem može da nastane ukoliko žele da odu stručnjaci, ali će menandžment će učiniti sve da ih zadrži, kažu u „Staklari“.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE