Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srednjovekovna kuga postoji i danas

    Analiza DNK iz kostura žrtava kuge u srednjovekovnom Londonu omogućila je naučnicima da dođu do šokantnog otkrića – bacil „crne smrti“ koja je ubila 100 miliona ljudi u 14 veku postoji i dalje.
     
    Tela žrtava tada su sahranjivana u zajedničkim grobnicama u Londonu i upravo je na osnovu njih bila moguća potvrda da deo istog genetskog niza postoji i danas, stotinama godina kasnije.

    Smatra se da je od kuge stradala trećina evropskog stanovništva za samo prvih pet godina epidemije, od 1348. do 1353, prenosi britanski „Dejli mejl“.

    Naučnici su sada potvrdili da je yersinia pestis – bakterija koja izaziva kugu danas, stajala i iza srednjovekovne epidemije kuge u Evropi.

    Testovi koji su ranije rađeni pokazali su prisustvo te bakterije u obrascima srednjovekovnog biološkog materijala, ali se ta činjenica ignorisala. Istraživaći su smatrali da su ti obrasci jednostavno bili kontaminirani i zato što se savremena bakterija širi mnogo sporije i daleko je manje smrtonosna.

    Sada su istraživači na Univerzitetu naučne ahreologije u Tibingenu i kanadskog Mekmaster Univerziteta potvrdili da je slična bakterija kriva za mnoštvo smrtnih slučajeva.

    Oni su izdvojili DNK iz 109 kostura i uporedili ih sa 10 drugih kostura ekshumiranih sa još starijeg groblja, koje nije povezano sa „crnom smrću“, što je omogućilo da se isključi verovatnoća kontaminacije obrazaca.
    Autor izveštaja Johanes Krauze tvrdi da je bez sumnje uzrok kuge poznat kao jersinija pestis bio uzrok i srednjovekovne kuge.

    Britanski list je ranije ovog meseca na osnovu tvrdnje arheologa Barnija Slouna pisao da su vekovima pacovi bili dežurni krivci za širenje „crne smrti“, ali da su pravi krivci same žrtve i da se kuga širila sa čoveka na čoveka u prenaseljenim srednjovekovnim gradovima.

    Širenje kuge omogućeno je nečistoćom u kojoj se živelo 14. veku u Britaniji. Ta pandemija je jedna od najvećih u istoriji koja je pogodila Evropu između 1348. do 1350. godine. Stručnjaci kažu da je broj stanovnika posle pandemije sa procenjenih 450 miliona smanjen na skoro 350 miliona 1400. godine. Kuga se 1603. vratila i usmrtila 38.000 stanovnika Londona.

    Prošle godine naučnici Univerziteta Johan Gutenberg u Majncu rekonstruisali su maršrutu širenja epidemije po Evropi. Ona se od novembra 1347. iz Marselja na sredozemnoj obali Francuske, gde je stigla nekim brodom iz Azije, prenela na zapad, a potom na sever zemlje i dalje u Englesku, dok se drugi soj širio u isto vreme iz Norveške preko Frizije, oblasti na severu Holandije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE