Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kupovina pića kao rulet

    Gotovo svaka druga flaša žestokog pića u Srbiji je dobra samo za smeće. Kontrola poljoprivredne inspekcije u proizvodnji i prometu vina, rakija, alkoholnih i bezalkoholnih pića, pokazala je da je od 318 uzoraka, čak 139 bilo neispravno, odnosno 43 odsto.

    Inspektori su u svojim akcijama za šest meseci uzorkovali i 159 poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. Od njih samo je sedam uzoraka ili četiri odsto bilo neispravno. Zbog lošeg kvaliteta, isteklog roka upotrebe, nepravilne deklaracije, van prometa je stavljeno 2.884 kilograma raznih proizvoda biljnog porekla.

    Što se tiče alkoholnih pića, zbog korišćenja nedozvoljenih sirovina ili nedozvoljenog postupka u procesu proizvodnje, doneta su rešenja zabrane prometa takvih proizvoda – falsifikata, kažu u Ministarstvu poljoprivrede. Van prometa je stavljeno 54.070 litara rakije, 29.729 litara vina i 19.223 litra etanola koje su inspektori zatekli u magacinima proizvodnih pogona. Sa rafova je „isključeno“ 12.898 litara rakije, 1.314 litara vina i 1.720 litara etanola. Takođe, na pijacama i u ugostiteljskim objektima je, zbog stavljanja u promet proizvoda u rinfuznom stanju bez originalnog pakovanja i bez provere, rešenjima oduzeto i uništeno 2.123 litra alkoholnih pića.

    Ni rezultati ispitivanja kvaliteta mesa, mleka i drugih proizvoda životinjskog porekla nisu nimalo ružičasti. U prvoj polovini ove godine Veterinarska inspekcija je iz prodaje „izbacila“ čak 70.066 kilograma mesa, 27.976 kilograma proizvoda od mesa, 8.825 litara mleka i 2.609 litara proizvoda od mleka. U smeću se našlo i 31.690 jaja, 253 kilograma ribe, 264 kilograma meda i 5.189 kilograma ostale hrane životinjskog porekla. Inspektori su ove namirnice proterali iz radnji, jer nisu bile bezbedne za potrošače. Za šest meseci sudu je podneto 426 prekršajnih prijava, 158 prijava za privredni prestup i šest krivičnih prijava.

    Sve namirnice životinjskog porekla u prometu moraju da imaju deklaraciju sa podacima o roku upotrebe, na kojima su navedeni sat, dan, mesec, kao i način čuvanja.
     
    NIKAKO SA TEZGE
    Nadležni stalno apeluju na potrošače da ne kupuju nepregledano meso i proizvode od mesa na pijacama i u drugim objektima, bez pečata i potvrde da je ispitano i ispravno. Bezbedno meso kupuje se u objektima registrovanim za prodaju gde se na komadima mesa većim od dva kilograma mora nalaziti pečat veterinarskog inspektora.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE