Poslove s libijskom naftom dobijaće samo stručne kompanije

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Poslove s libijskom naftom dobijaće samo stručne kompanije

  Budući sporazumi za libijski sektor nafte biće zaključivani na osnovu stručnosti i konkurentnosti, a ne političke naklonjenosti, izjavio je član libijskog Nacionalnog prelaznog saveta (NTC) Guma al-Gamati.

  “Naftnim sektorom će biti rukovođeno transparentno i sporazumi će biti zaključivani na osnovu kvaliteta, a ne političke pristrasnosti”, rekao je al-Gamati za francusku novinsku agenciju AFP.

  Prethodno je francuski dnevnik “Liberasion” objavio kako je imao uvid u pismo poslato 3. aprila katarskom emiru, u kojem NTC navodi da je potpisao “sporazum o ustupanju 35 odsto libijske nafte francuskoj kontroli u zamenu za punu i bezuslovnu podršku Nacionalnom savetu”.

  Francuski ministar spoljnih poslova Alen Žipe je danas izjavio da “ne zna za takvo pismo”.

  Ministar Žipe, međutim, smatra kako je “logično” da zemlje koje su aktivno podržavala pobunjenike dobiju privilegije u obnovi Libije, objavljeno je na internet stranici Oilcapital.ru.

  El-Gamati je nabrojao kompanije koje su, kao je rekao, imale dobru poslovnu reputaciju u libijskom sektoru nafte u poslednjih 15 godina: britanska BP, francuska “Total”, italijanska ENI i “velike američke kompanije”, ne precizirajući njihove nazive.

  “Njihova reputacija, stručnost i iskustvo u libijskom sektoru nafte stavljaju ih u jaku poziciju, ali će, i pored toga, princip biti da će poslovi biti dodeljivani na osnovu sposobnosti i konkurentnosti”, rekao je al-Gamati.

  Na pitanje novinara AFP da li je NTC pod pritiskom da sporazume dodeljuje kompanijama iz Velike Britanije i Francuske, zemalja koje su podržavale pobunjenike u da svrgnu režim Moamera Gadafija, el-Gamati je odgovorio: “Apsolutno ne”.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE