Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Studija izvodljivosti za ceo „Južni tok“ do kraja septembra

    Zajednička studija izvodljivosti za projekat gasovoda „Južni tok“ trebalo bi da bude završena do kraja septembra, a do izgradnje gasovoda bi moglo doći početkom 2013. godine, izjavio je generalni direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović.

    „Kada bude završena ta integrisana studija će predstavljati korak napred u donošenju konačne investicione odluke i u otpočinjanju radova na izgradnji gasovoda. Rokovi se za sada poštuju, što znači da bi izgradnja mogla početi od 2013.“, rekao je Bajatović u intervjuu za časopis „Kord“.

    On je podsetio da je „Gasprom“ u junu prikupio sve pojedinačne studije izvodljivosti koje se sada integrišu u jedinstveni dokument za celokupan projekat „Južni tok“.

    „Srbija zauzima značajno mesto u tom projektu. Naša kompanija se oseća apsolutno bezbednom u tom projektu i nestrpljivo očekuje da počne izgradnja,“ rekao je Bajatović, odgovaraući na pitanje da li bi uloga „Srbijagasa“ kao lidera u tom projektu u regionu mogla biti izmenjena.

    Pozicija „Srbijagasa“ je kako je podsetio regulisana sporazumima sa „Gaspromom“ i međuvladiniom sporazumom između Srbije i Ruske Federacije.

    Srbija će izgradnjom „Južnog toka“, kako je naglasio, dobiti nov izvor isporuka gasa, unaprediće svoju energetsku bezbednost, a biće smanjeni i troškovi transporta gasa u poređenju sa sumom koju naša zemlja sada plaća za tranzit gasa preko Mađarske.

    Srbija će takođe izgradnjom skladišnih kapaciteta za potrebe „Južnog toka“ postati regionalni centar koji će ojačati i geostratešku poziciju zemlje, istakao je Bajatović.

    On je ukazao da će srpske državne institucije, ministarstva i lokalne vlade biti uključeni u projekat i da će kompanija „Južni tok“ imati oko 500 zaposlenih, a da će na izgradnji gasovoda raditi nekoliko desetina hiljada radnika. U izgradnji će učestvovati i srpske kompanije koje će obezbeđivati operativnu i logističku podršku, kazao je in i podsetio da će tranzitni kapacitet „Južnog toka“ kroz Srbiju iznositi do 41 milijardu kubnih metara gasa godišnje.

    Iz Srbije će gas biti transportovan u Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Mađarsku, Sloveniju, Italiju, Francusku, Austriju i Nemačku, naveo je direktor „Srbijagasa“.

    Kada je reč o „Srbijagasu“, realizacijom projekta „Južni tok“ to preduzeće će postati jedna od najvećih kompanija za transport gasa u Evropi i jedan od najvećih vlasnika gasnog skladišta u jugoistočnoj Evropi, zaključio je Bajatović.

    Odgovarajući na pitanje kada očekuje da Evropska unija dodeli „Južnom toku“ status evropskog prioriteta, Bajatović je odgovorio da to ne smatra problemom. EU je, kako je rekao, već sada potpuno saglasna da je taj projekat neophodan.

    On je podsetio da Nemačka, Francuska i Italija i još nekoliko zemalja, učestvuju u tom projektu i da su te zemlje glavne članice EU.

    „Ukoliko i postoje određene dileme, one će biti razrešene uporedo sa priprema projektne dokumentacije ove i sledeće godine“, zaključio je generalni direktor „Srbijagasa“.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE