Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Država blizu preuzimanja „Nibens grupe“

    Svi uslovi za raskidanje kupoprodajnih ugovora za četiri preduzeća u okviru „Nibens grupacije“, gde proces privatizacije još nije okončan, su uveliko ispunjeni. Ipak, Agencija za privatizaciju još nije pribegla ovom rešenju, iščekujući rezultate reorganizacije koje su pokrenule banke, najveći poverioci cele grupacije.
     
    Ako bankari poverioci ne reše problem naplate duga od „Nibensa“, što je nemoguće bez pokretanja proizvodnje, mogli bi da ostanu „kratkih rukava“ za 120 mil EUR koliko im duguje cela grupacija. Ili, bar za onaj deo koji potražuju od četiri firme gde se privatizacioni ugovori još kontrolišu: PZP „Beograd“, „Vojvodinaput Bačkaput“, ZGOP „Novi Sad“ i „Budućnost“ iz Preševa. Jer, kada se preduzeća vrate pod okrilje države, kreće proces restrukturiranja, stopira se prinudna naplata, što znači da će banke čekati godinama na svoje pare.
     
    Tri putarske firme „Nibens grupe“: „Niš“, „Vranje“ i „Kragujevac“, podnele su Privrednom sudu u Beogradu program za reorganizaciju tih preduzeća. Plan, prema rečima Sonje Vukanović, predsednice Samostalnog sindikata putara Srbije,predviđa otvaranje novih računa u bankama, pošto su postojeći i dalje u blokadi.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE