Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Savetovanje ministara kultura i umetnika iz regiona

    Učesnici okruglog stola organizovanog u sklopu samita UNESCO-a šefova država jugoistočne Evrope složili su se da umetnici i stvaraoci mogu da doprinesu pomirenju, ali im je potrebna pomoć države.

    Napore umetnika i stvaralaca, učesnika regionalnog sastanka UNESCO-a u Viminacijumu, da svojim umetničkim angažmanom doprinesu pomirenju i prevazilaženju podela na Balkanu podržao je predsednik Srbije Boris Tadić. On je na prijemu za učesnike okruglog stola u sklopu današnjeg regionalnog samita UNESCO-a na temu „Savremena umetnost i pomirenje“, rekao da “prostor Balkana, koji u političkom kontekstu znači podele, sukobe, ratove i zločine, u pojedinim istorijskim momentima znači i velika dostignuća ljudske prirode“.

    Ministar kulture Srbije Predrag Marković izjavio je da je na okruglom stolu, organizovanom u sklopu regionalnog samita UNESCO-a šefova država jugoistočne Evrope, uspostavljen odličan dijalog u kojem su političari slušali umetnike, a ne umetnici političare.

    „Ovo je bio dijalog između umetnika vizuelne umetnosti i ministara. Mada većina umetnika razume ovaj jezik kojim se govori u regionu, taj jezik je često i zloupotrebljen od strane političara pa smo izabrali ljude vizuelne umetnosti jer svi veruju svojim očima“, naveo je Marković i dodao da je „dijalog bio sjajan“

    Direktorka muzeja savremene umetnosti Branislava Anđelković navela je da su ovakvi skupovi od neprocenjive važnosti za pomirenje i da je umetnost uvek bila „neupitno mesto“ u saradnji država regiona.

    „Umetnici na ovim prostorima nikada nisu prestali da sarađuju i nikada nisu ni bili u konfliktu. Mislim da nije ni slučajno da je naš predsednik (Srbije Boris Tadić) inicirao ovakav skup jer je upravo to neupitno mesto u saradnji naših država“, istakla je Anđelković.

    Iara Bubnova iz Bugarske, kurator muzeja iz Sofije, ukazala je da su na okruglom stolu umetnici zatražili da budu više uključeni u formulisanje državne politike u oblasti umetnosti i kulture, jer su oni glavni akteri kulturne razmene.

    „Drugo važno pitanje koje je izneto jeste pitanje umetničke proizvodnje. Političari vole da govore koliko su ponosni na umetnost, ali se zna da savremena umetnost nije podržana kada je reč o proizvodnji i zato mnogi naši umetnici pa i njihova dela ostaju u inostranstvu“, ukazala je ona.

    Hrvatski umetnik Vlado Matek istakao je da ovakvi skupovi mogu puno doprineti pomirenju.

    „Ovaj čitav projekat je tek na početku. To je nešto sjajno i osećam da će pozitivni rezultati neminovno uslediti“, navodi Matek.
     
    Matek napominje da on lično nije ni tokom ratova devedesetih prekidao kontakte sa svojim prijateljima sa prostora bivše Jugoslavije.

    Albanski umetnik Adrian Paci iz Skadra, koji živi i stvara u Milanu, smatra da je umetnost način komunikacije i istraživanje načina dijaloga, koji omogućava razumevanje sebe samog ali i drugog.

    „Zato mislim da umetnost ima neke, ali ne neograničene mogućnosti, za podsticanje pomirenja. Umetnost može pomoći i mislim da je dobar način da se razmotre različite mogućnosti shvatanja sveta, odnosa među ljudima.

    Umetnost ne može da promeni svet, ali može da ponudi mogućnosti za promenu“, zaključio je Paci.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE