Automobilsko gorivo od starog papira

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Automobilsko gorivo od starog papira

  Automobili će uskoro početi da koriste gorivo proizvedeno od sekundarnih sirovina, a naučnici su već uspeli da usavrše tehnologiju proizvodnje biogoriva od stare hartije, tvrde američki istraživači sa univerziteta Tulejn iz Nju Orleansa.

  Dok su ljudi ranije sakupljali pročitane novine u želji da zaštite šume od seče, stara hartija će možda biti dovoljna vozačima za svakodnevnu vožnju. Naučnici iz SAD su, naime, otkrili mikroorganizam TU-103 sposoban za transformaciju celuloze u butanol, koji je po svojim svojstvima sasvim dobro biogorivo.

  Istraživači su pororačunali da se samo u Sjedinjenim Američkim Državama svake godine baci 323-328 miliona tona materijala koji sadrži celulozu, iako se od njega može dobiti butanol. Inovatori iz univerziteta Tulejn su čudotvoran mikroorganizam TU-103 pronašli u životinjskim ekskrementima (izmetu), a kasnije patentirali proces proizvodnje butanola od celuloze.

  Ovaj proces se od ranije usavršenih razlikuje u tome što može da se odvija i u sredinama sa kiseonikom, čime se značajno pojednostavljuje i pojeftinjuje proizvodnja butanola. Sem toga butanol po potrošačkim svojstvima prevazilazi etanol, koji se takođe dobija od celuloze, pošto za njegovu primenu nisu potrebne dorade na automobilskim motorima.

  Prognozira se da će zamena benzina sa butanolom naglo smanjiti količinu emitovanog ugljendioksida u atmosferu, a svakako će osloboditi čovečanstvo od otpadnog papira, preneo je ruski poslovni dnevnik “RBC dejli”.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE