Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Radnici „Bačkaputa“ odblokirali Koridor 10

    Radnici „Bačkaputa“, koji posluje u okviru Nibens grupe, blokirali su danas na sat vremena autoput kod Novog Sada u blizini Temerinske petlje, tražeći isplatu zaostalih zarada od marta, izjavio je Tanjugu predsednik sindikata „Bačkaputa“ Đuro Trivunović.
     
    Autoput je odblokiran oko 13:45. Prvo su propuštena vozila iz pravca Subotice, a odmah zatim i iz pravca Beograda.

    „Radnici su se oteli kontroli i nešto pre 13 časova potpuno blokirali saobraćaj kod Temerinske petlje, neće da slušaju ni predstavnike sindikata“, kazao je u toku blokade Trivunović.

    Trivunović je kazao da su radnici preprečili autoput sa desetak građevinskih mašina, od kojih je svaka teška oko 40 tona, da su formirane kolone vozila u oba u smera, kao i da pristiže policije u velikom broju.

    Kod Temerinske petlje, prema njegovim rečima, blokirano je oko 50 metara autoputa.

    Sindikat je jutros na sednici doneo odluku da izvrši dodatni pritisak na poslodavce i vlasti i najavio da će izvesti teške mašine kraj autoputa u blizini Novog Sada i početi sa obustavom rada, ali i da će od četvrtka blokirati Koridor 10 ako ne dobiju zarade.

    Isplata zaostalih plata je najveći problem „Vojvodinaput-Bačkaputa“, koji pokušava da reši novo rukovodstvo izabrano na sednici Skupštine akcionara 23. avgusta ove godine. Za predsednika Upravnog odbora (UO) tada je izabran Vladimir Stanović, a potom je UO imenovao Dragana Jakovljevića za direktora.

    „Najveći problem nam je hitna isplata zaostalih ličnih dohodaka, o čemu sam razgovarao s nadležnima u Vladi Vojvodine. Pokrajinsko rukovodstvo je voljno da nam pomogne, ali mnogo zavisi i od lokalnih samouprava i banaka“, rekao je Jakovljević na konferenciji za novinare prošlog četvrtka.

    Firma bi odmah mogla normalno da funkcioniše kada bi naplatila potraživanja u iznosu od oko 650 miliona dinara, za radove obavljene u prethodne četiri godine. Od toga 250 miliona je blokirala prevoznička kompanija Dušana Borovice, a ostatak duguju Fond za kapitalna ulaganja Vojvodine i opštine na teritoriji pokrajine.

    „Vojvodinaput-Bačkaput“ je privatizovana pre šest godina i pošto nisu ispunjene sve odredbe iz kupoprodajnog ugovora on bi teoretski mogao da se raskine, ali u preduzeću smatraju da bi bilo povoljnije restruktuiranje unutar „Nibens grupe“, u kojoj se još nalaze i preduzeća za puteve iz Beograda, Vranja, Niša i Kragujevca.

    „Vojvodinaput-Bačkaput“ danas ima 331 zaposlenog, 118 kamiona, 51 građevinsku mašinu, oko 200 manjih mašina sa opremom, po jednu asfaltnu i betonsku bazu. Trenutno radi jedino na održavanju regionalnih puteva u Južnobačkom okrugu u ukupnoj dužini od 860 kilometara, a donedavno je učestvovala u izgradnji deonice Koridora 10, Bulevara Evrope i Temerinskog puta u Novom Sadu, kao i u izgradnji niza lokalnih puteva.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE