Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    U Srbiji se podstiče gajenje duvana

    Ranko Dragnić, pomoćnik ministra poljoprivrede i trgovine izjavio je danas u Bogarašu, kraj Sente da država Srbija ima interes da podstiče gajenje duvana i daje subvencije proizvođačima koje su za 2011. obezbeđene „u onoj meri u kojoj smo bili u mogućnosti da to uradimo“.

    Dragnić je na Duvanskim danima u Bogarašu kojima su prisustvovali i predstavnici kompanije Japan Tobacco International (JTI) kazao kako prisustvo svetskih kompanija kao što je JTI na tržištu Srbije govori da se u zemlji „gaji kvalitetan duvan i da se radi o isplativoj poljoprivrednoj proizvodnji. “

    Željko Ananić, šef proizvodnje duvana u fabrici JTI a.d. Senta je izneo da je u 2010, ta kompanija je izvezao duvan u Evropsku uniju (EU) vredan 11 miliona dolara, saopšteno je iz JTI.

    Ove godine uzgajivači sa kojima JTI sarađuje zasadili su duvan sorte virdžinija na 1.440 hektara i duvan sorte berlej na 287 hektara. Očekuje se da će ukupno otkupiti 3000 tona virdžinije i 600 tona berleja.

    JTI je tradicionalno proglasila i najbolje uzgajivače duvana. Za 2010. nagrađeni su Predrag Radmanović iz Kukujevaca, za najbolji kvalitet proizvedenog duvana sorte virdžinija, Balint Eržebet iz Telečke, za najbolji kvalitet proizvedenog duvana sorte berlej, Mira Rodić iz Ljukova za najviše proizvedene virdžinije (59 tona) i Atila Horvat iz Bogaraša za najviše proizvedenog berleja (19 tona).

    U okviru Duvanskih dana, održano je i takmičenje u mašinskom i ručnom nizanju duvana. Pobednik u mašinskom nizanju je Etelka Berkeš iz Bogaraša, a u ručnom Jovan Grujin takođe iz Bogaraša.

    Kompanija JTI sarađuje sa 500 uzgajivača sa kojima radi na poboljšanju kvaliteta roda i povećanju prinosa. Takoše, JTI angažuje oko 150 sezonskih radnika.

    JTI je međunarodni ogranak kompanije Japan Tobacco Inc. (JT), vodećeg internacionalnog proizvođača duvanskih proizvoda u svetu. Proizvodi svetski priznate brendove kao što su Winston, Mild Seven i Camel.

    Sa sedištem u Ženevi u Švajcarskoj, JTI je prisutan u 120 zemalja, sa više od 25.000 zaposlenih i neto prodajom od 9,6 milijardi dolara u 2009.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE