Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Gadafi na teritoriji savezničkog plemena Tuareg?

    Desetine libijskih vojnih vozila prešle su pustinjsku granicu i ušle u Niger, što bi mogao da bude dramatičan, tajni plan Muamera Gadafija da nađe sklonište u prijateljskoj afričkoj zemlji, kažu Rojtersu vojni izvori u Francuskoj i Nigeru.
     
    Ministar inostranih poslova Nigera potvrdio je ulazak konvoja, ali je demantovao mogućnost Gadafijevog ulaska u njegovu zemlju. Tvrdi se da su pristalice svrgnutog lidera konvojem od deset vozila iz Libije za Niger prebacile neutvrđenu količinu zlata i deviza, i da je granicu prešao i veliki broj libijskih izbeglica.
     
    Gadafi se, navodno, već danima povlači ka južnoj granici Libije u pokušaju da pređe na teritoriju prijateljski raspoloženih lidera Čada i Nigera, ali preciznih podataka o njegovom kretanju, zapravo, i nema jer zapadni obaveštajci i ustanici za njegovim kretanjem kasne najmanje tri dana.
     
    Prema poslednjim podacima svrgnuti libijski lider viđen je u selu Gvat bezmalo 1.000 kilometara južno od Tripolija, ali i još celih 300 kilometara od granice sa Nigerom.
     
    Ukoliko se tvrdnje špijuna pokažu tačnim, Gadafi se nalazi na savezničkoj teritoriji plemena Tuareg, Ovlad Sulejman i Ahdajrat, sa kojima je libijski lider imao dobre odnose jer im je dodelio zemlju.
     
    Najveću prepreku poteri predstavlja činjenica da pobunjenici na teritoriju tih plemena ne smeju da uđu bez dozvole, pa su u toku komplikovani pregovori u kojima ustanici plemenskim liderima pokušavaju da objasne da promena vlasti u državi ne menja njihov status.
     
    Konvoj je sa dragocenim tovarom prešao granicu kod Džufre, uz pomoć Gadafijevih pristalica iz plemena Tuarega, saopštio je Fati Badža, šef komiteta za politička i međunarodna pitanja Nacionalnog prelaznog saveta. On je upozorio da prihvatanjem simpatizera svrgnutog lidera Niger krši rezolucije UN.


     
    Istovremeno, veliki konvoj, između 200 i 250 oklopnih vozila, sa oficirima iz Gadafijevog Južnog bataljona, stigao je u pustinjski grad Agadiz kasno u ponedeljak u pratnji armije Nigera, prenosi Rojters.
     
    Na čelu konvoja bio je, prema francuskim izvorima, Riza al Bula, vođa pustinjskih Tuarega, koji je u više navrata predvodio pobunu protiv vlade Nigera, da bi bi zatim prešao u Libiju i postao Gadafijev čovek od poverenja.
     
    Šef Gadafijevih snaga bezbednosti Mansur Dao prošlog vikenda je sa grupom oficira prešao granicu Libije i Nigera i zaputio se ka glavnom gradu Nijameju. Komandant južnog krila Gadafijeve armije general Ali Kana izgleda da je takođe u Nigeru, navode francuski vojni izvori.
     
    Gadafi uživa veliku popularnost u Agadezu i drugim gradovima Nigera, gde Tuarezi predstavljaju većinsko stanovništvo. Očevici ulaska konvoja u Agadez navode da su pristigli libijski vojnici bili dobro naoružani i da su u Niger najverovatnije stigli preko graničnog prelaza Arlit u Alžiru.
     
    Sastav libijskog vojnog konvoja i dalji pravci njegovog kretanja su nepoznati.
     
    Navode francuskih vojnih izvora da bi Gadafi i njegov sin Saif mogli da se priključe vojnom konvoju na putu za Burkinu Faso, čija je vlada pre dve sedmice pukovniku ponudila azil, opovrgli su juče portparol svrgnutog libijskog lidera i ministar inostranih poslova Nigera Muhamed Bazum.
     
    „Gadafi i njegovi sinovi još su u Libiji. On je na mestu do kojeg neće doći te svadljive pobunjeničke grupe. Gadafi je odličnog zdravlja, on planira i organizuje odbranu Libije od kriminalnih pobunjeničkih frakcijaslugana NATO-a. Borimo se i pružamo otpor zbog Libije i svih Arapa”, izjavio je Gadafijev portparol Musa Ibrahim sirijskoj televizijskoj mreži Al Rai.
     
    „Gadafi nije u Nigeru”, naglasio je u Alžiru ministar Bazum tokom dvodnevne međunarodne konferencije o Sahari.
     
    Vlada Burkine Faso insistirala je juče da nema nikakvo obaveštenje o planovima za Gadafijev dolazak u Uagadugu. Ministar inostranih poslova Burkine Faso istakao je da Gadafi može da uzme azil u toj zapadnoafričkoj državi, iako je zvanični Uagadugu potpisnik povelje Međunarodnog krivičnog suda koji je optužio svrgnutog libijskog lidera za zločine protiv čovečnosti.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE