Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Sve domišljatije pljačke turista širom sveta

    Turistički odlazak u stranu zemlju može biti nezaboravan i avanturistički doživljaj. No dok razgledate velelepne građevine, fotografišete turističke atrakcije i upoznajete stranu kulturu ni ne slutite da ste u opasnosti od sve sofisticiranijih vrsta pljački.


    Sve veći broj turista koji svake godine dolaze u brojne gradove prisilio je džeparoše da smisle sasvim nove načine kojima se mogu dokopati plena. Njihovi trikovi su sve domišljatiji i spretniji, stoga uvek treba biti na oprezu, prenosi Fox News.
     

    Bali

    Bali ima sasvim jedinstvene lopove – majmune – koji su toliko obožavani i poštovani da imaju svoje svete šume i hram po kojem mogu slobodno lutati. No majmuni su se poprilično ohrabrili, stoga se nemojte iznenaditi ako vam pokušaju oduzeti hranu ili pak dragocene stvari iz ruku. Meštani su ponekad skloni da priteknu u pomoć, ali za napojnicu od tri i po dolara.

    Rim

    Rim je poznat po velikom broju džepara koji su razvili i nove tehnike. Tako im je pre bilo u cilju da ostanu neprimetni prilikom vađenja novčanika iz džepova, a danas privlače pažnju, pa se nemojte iznenaditi ako vam iznenada bace lutku u ruke, prave se da padaju i slično, sve u cilju da vam skrenu pažnju s maloga pomagača koji odnosi vaš novčanik ili torbu s kamerom i fotoaparatom.
     
     

    Vijetnam


    Autobuske karte bez naznačenog prevoznika i datuma povratka čine se kao najbolji i najisplativiji način za razgledanje gradova Ho Ši Mina i Hanoija, a prevoznik Sinh Tourist je nadaleko poznat kao najbolji. No samo u slučaju da pogodite pravi autobus Sinh Tourista, a ne prevaranta. Naime, u Vijetnamu baš i ne deluje zakon o intelektualnom vlasništvu, stoga je vrlo teško znati koji je Sinh Tourist pravi, a koji lažni. Izabravši pogrešnog prevoznika, u najmanju ruku možete dobiti lošu uslugu. U drugom slučaju možete neplanirano završiti ispred skupog hotela koji je u dosluhu s autobuskim prevoznikom. Stoga se svakako preporučuje da prilikom putovanja Vijetnamom posetite službene stranice autobuske kompanije.
     

    Egipat

    Piramide u Kairu jedno su od najfotografisanijih mesta na svetu, a neki turisti zbog bolje fotografije odlučuju da za tu priliku u kadar uključe i jahanje kamile. Treneri koji stoje pokraj tih četiri metra visokih i tonu i po teških životinja paze na to da budu mirne i pokorne. No nakon plaćanja 15 dolara za slikanje na kamili, neki domišljati treneri zahtevat će dodatnih 15 dolara za to da vas spuste s nje.
     

    Sjedinjene Američke Države

    Neki zločinci koji žele vaš novac dovoljno su drski da vas jednostavno nazovu i zatraže ga. Tako neke od poznatih prevara uključuju telefonske pozive gostima hotela usred noći, predstavljajući se kao recepcioner hotela u kojem ste odseli, prevaranti tvrde da postoji problem s kreditnom karticom te vas ljubazno mole da još jednom pročitate broj iste. Brojni gosti, još uvek u polusnu, nasedaju na taj trik te bez razmišljanja diktiraju broj kartice. U tom slučaju najbolje je prekinuti vezu i nazvati recepciju te proveriti postoji li doista taj problem.
     

    Njujork

    Njujorčani su tradicionalno nasrtljivi i nestrpljivi, a nasilnici s CD-ovima na ulicama tog grada sasvim su nova pojava. Tako postoji velika šansa da za vreme obilaska uočite čovjeka na uglu koji viče ‘Kupite moj novi CD’ i deluje ljubazno, pomalo simpatično, čak vam nudi autogram. No onog trenutka kada vam gurne svoj CD u ruke, oko vas će se skupiti nekolicina njegovih ‘prijatelja’ tražeći da platite 10 dolara za CD. Jedino što vam preostaje je da odmah odložite CD na pod i uputite se dalje ili platite 10 dolara.
     

    Orlando

    Gosti u hotelima u blizini Disney World-a pojeli su najskuplju picu u svome životu. Naime, nakon dostave pice ispred vrata bez razmišljanja bi diktirali svoj broj kreditne kartice. No s druge strane telefonske linije nije se nalazila picerija, već kradljivici identiteta. Premda se Disney World i lokalna policija neprestano bore s tim problemom, najbolji savet koji možete poslušati je zvati broj picerije koji preporuči hotel u kojem odsednete.
     

    Las Vegas

    Grad koji nikada ne spava obećava veliku dozu zabave i uzbuđenja, no ako planirate da se okušate u kockanju, sigurno vam nije ni na kraj pameti kockati se s prtljagom. Naime, vozači taksija u gradu poroka ponekad su skloni raznim prevarama. Tako će se ljubazno ponuditi ispred hotela da vam izvade prtljag iz taksija, a kada žurno zalupe vratima prtljažnika i odjure, tek tada ćete shvatiti da vam nedostaje barem jedna torba. Stoga treba biti oprezan pri izboru taksista, a ne treba zaboraviti ni obratiti pažnju na vozačevo ime, broj taksija i ime kompanije.
     

    Bolivija

    La Cancha, najveća pijaca u Boliviji, savršeno je mesto za brojne lopove. Haos i gužva mogu dovesti do toga da se nađete okruženi ljudima koji će vas na kratko sprečiti da se krećete dalje.  Čim prođu šok i neverica shvatićete da su njihove spretne ruke prekopale vaše džepove i torbe i uzele sve dragocenosti.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE