Solarna energija nije tako čista

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Solarna energija nije tako čista

  Korišćenje Sunca za proizvodnju električne energije se uvek činilo kao jedan od najpogodnijih načina za „napajanje“ planete jer u tom procesu ne dolazi do proizvodnje štetnih materija.

  Ali, ako je verovati stručnjacima sa Univerziteta Tenesi situacija i nije tako „čista“, posebno kada se radi o zemljama u razvoju. Nedostatak napredne električne mreže u ovim zemljama dovodi do toga da u njima korišćenje solarne energije zahteva upotrebu baterija radi lokalnog skladištenja električne energije, što može dovesti do povećanog zagađenja prouzrokovanog olovom od koga se baterije uglavnom sastoje.

  Dr. Kristofer Čeri, profesor zaštite okoline na tom univerzitetu, napisao je u svom radu da postoji mogućnost da dođe do zagađenja od 2.400.000 tona olova u Kini i Indiji.

  Trovanje olovom dovodi do mnogih neželjenih efekata po zdravlje, i prouzrokuje oštećenje centralnog nervnog sistema, bubrega kao i kardiovaskularnog i reproduktivnog sistema. Na osnovu planova kineske i indijske vlade za gradnju solarnih elektrana, Čeri je procenio da će do 2022. godine zagađenje olovom koje je upotrebljeno u solarnim elektranama biti jednako trećini trenutne svetske proizvodnje ovog metala. 

  Industrija baterija je najveći potrošač olova, u kojoj završi 80% globalne proizvodnje ovog metala. Čeri smatra da solarna industrija mora preuzeti odgovornost i da se treba pobrinuti da njeni dobavljači baterija rade pod adekvatnom kontrolom.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE