Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Okrugli sto o Branku Miljkoviću u Biblioteci grada

    U Biblioteci grada Beograda 8. septembra je održan okrugli sto u okviru projekta „Pesnik vatre-Branko Miljković“ kojim se obeležava pola veka od pesnikove smrti.
     
    Voditelj okruglog stola, urednik zbornika i predlagač obeležavanja 50 godina od Miljkovićeve smrti, prof. dr Mihajlo Pantić smatra da je potrebno obeležiti datum Miljkovićeve smrti s obzirom na uticaj koji je izvršio na pesništvo proteklih pola veka, iako je iza sebe ostavio samo tri objavljene pesničke knjige.

    Urednik književnih tribinskih programa u biblioteci Marijan Marinković rekao je da je projekat podržalo Ministarstvo kulture, informisanja i informatičkog društva.

    Pored tribine i štampanja zbornika sa referatima učesnika, projekat obuhvata i izložbu o Miljkoviću koju će postaviti iskusna autorka takvih literarnih prezentacija Olga Marjanović.

    Pantić je rekao je da je cilj skupa da se putem izlaganja eminentnih učesnika i kroz diskusiju da savremeni pogled na Miljkovićevo stvaralaštvo i promisli pozicija njegovog dela u savremenoj srpskoj književnosti.

    Miljković, rođen 1934 u Nišu, nađen je obešen u zagrebačkom parku 1961. godine a njegova smrt do danas nije razjašnjenja.

    Na okruglom stolu u Biblioteci grada Beograda učestvovalo je 10 gostiju, među kojima književni istoričari, teoretičari i pesnici.

    Sažet i sadržajan pregled pesnikovog života i dela kao i istoriju čitanja njegovih stihova kroz najvažnije tekstove koji su objavljeni tokom pola veka dao je prof. dr Radivoje Mikić koji se najduže i najviše bavio Miljkovićevim stvaralaštvom.

    Sledili su prilozi prof. dr Jelene Novaković, Gorana Korfunovića, Vojislava Karanovića, Dubravke Ðurić, Vase Pavkovića, Saše Radojčića, Marjana Čkarevića i Une Popović.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE