Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Sezona obara cene voća i povrća

    Povrće neophodno za pripremanje zimnice – paprike, kornišoni, paradajz, ali i kupus povoljnije se može nabaviti na tezgama nego pre mesec dana. Gotovo je petina para manje potrebna za istu količinu namirnica nego početkom avgusta. A kada se uporede važeći cenovnici sa prošlogodišnjim, vidi se da su pojedini poljoprivredni proizvodi poput, recimo, paprike ili kupusa i do dva puta jeftiniji.


    Crvena, mesnata paprika nikada nije bila povoljnija. Ove jeseni kilogram košta 30 do 50, u prestonici do 60 dinara, a samo pre mesec dana, početkom avgusta zavisno da li se pazari „babura“ ili „šilja“ cena je dostizala i 80 dinara.

    Proteklih nedelju dana paradajz „drži“ cenu od 20 do 40, a na pojedinim beogradskim pijacama i 50 dinara za kilogram. Letos, u vreme najveće ponude gornja cena je bila najčešće 40 dinara.

    – Uobičajena je ponuda i prodaja za ovo doba godine, ipak, čini se više je šetača nego kupaca – kaže Milena P. iz Grocke, prodavac na pijaci Zeleni venac. – Slabije se trenutno kupuje povrće na veliko, oseća se besparica, ipak krajem meseca trebalo bi da počne u punom zamahu i prodaja zimnice.

    Krastavci se najčešće nude od 30 do 60, a prošlog meseca su bili do 40. Kupus je ove godine značajno jeftiniji i košta u većini mesta od 15 do 20 dinara, mada u Čačku staje svega pet, Kragujevcu 10, a na nekim beogradskim tržnicama i 40 dinara za kilogram.

    Sezona zimnice je uveliko počela, pa iako je pripremanje ajvara, ljutenice, turšija ili džemova mukotrpan posao, većina domaćica se odlučuje za domaću zimnicu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE