Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Hrvatska uvozi više od 70 posto mlečnih proizvoda

    Predstavnici domaće mlečne industrije održali su sastanak u udruženju Croatiastočar te izneli vrlo loše podatke o ceni mleka, ali i budućnosti „hrvatskog mleka“.


    Otkupna cena mleka u Hrvatskoj u poslednjih 20 meseci kontinuirano raste, a u tom je periodu, zaključno s junom 2011. godine, otkupna cena mleka u Hrvatskoj porasla za čak 36 posto.

    „U istom se periodu beleži deflacija maloprodajnih cena mleka i mlečnih proizvoda. Tako je prema DZS-u zabeležen pad maloprodajnih cena mleka i mlečnih proizvoda u visini od 3 posto, budući da prerađivačka industrija istovremena mora voditi računa o oslabljenoj kupovnoj moći hrvatskih potrošača“, poručuju iz Croatiastočara te dodaju kako negativan odnos rasta otkupnih cena mleka te pada maloprodajnih cena mleka i mlečnih proizvoda, ne ostavlja prostor za održivo poslovanje mlečno prerađivačkog sektora kao niti za njegov daljnji razvoj.

    Pada konkurentnost domaćeg sektora zbog niskih uvoznih cena

    „Nadalje, nekonkurentno visoka otkupna cena mleka čini vrlo pogodno tlo za jačanje uvoza u Hrvatsku te daljnje urušavanje domaćeg prerađivačkog sektora. Tako je u prvih šest meseci ove godine, u odnosu na prethodnu, povećan uvoz konzumnih mleka za 13 posto, sireva za 12 posto, maslaca za 28 posto te vrhnja za čak 60 posto“, kažu iz udruženja te dodaju kako se više od 70 posto gotovih mlečnih proizvoda uvozi se u Hrvatsku iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Nemačke, Srbije i Mađarske, zemalja u kojima je otkupna cena cenovno značajno niža. Primera radi, otkupna cena mleka u Bosni i Hercegovini i Srbiji niža je čak 20 posto u odnosu na otkupnu cenu mleka u Hrvatskoj, dok je u Sloveniji niža za 17 posto, u Mađarskoj za 14 posto te u Nemačkoj za 6 posto.

    „Uporedimo li otkupne cene mleka u Hrvatskoj te otkupne cene zemalja koje najvećim delom sudeluju u uvozu Hrvatske, evidentan je snažan uticaj otkupne cene mleka na pad konkurentnosti domaćeg prerađivačkog sektora i istovremeni rast uvoza iz zemalja regije“, kažu iz Croatiastočara te dodaju kako se u medijima neosnovano špekulira o rastu maloprodajne cene mleka jer je moć potrošača ionako oslabljena, a na taj način bi jačao i uvoz sa svojim jeftinijim mlekom.

    Sledi još snažniji pritisak

    „Stoga predstavnici domaće mlečne industrije upozoravaju na negativnosti s kojima je domaći mlekarski sektor suočen i apeliraju na nužnost postavljanja prerađivačkog sektora i celokupnog mlekarskog sistema na konkurentske osnove. Nadalje, ukidanje nulte stope PDV-a te skori ulazak Hrvatske u EU predstavlja dodatni izazov za prerađivačku industriju, budući će se hrvatske mlekare suočiti s ukidanjem carinskih zaštita i još snažnijim pritiskom cenovno konkurentnijeg uvoznog proizvoda“, zaključuje se u saopštenju.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE