Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kinezi ulažu 300 miliona evra u vranjske solarne izvore

    Posle petočasovnih pregovora u Vranju je danas potpisan ugovor kojim će, samo u prvoj fazi, u solarne izvore energije biti investirano 300 miliona evra.

    Potpise na ugovor stavili su gradonačelnik Vranja Miroljub Stojčić, , predsednik i glavni izvršni direktor velike privatne kompanije iz Kine, čije ime nije saopšteno, Stiven Hou i direktor „Euro Solar Parka Srbija“ Gvapo Tripović.

    Kako je ranije saopšteno Kinezi će, posle današnjeg potpisivanja ugovora, početi sa izgradnjom fotonaponskog parka za solarnu energiju na površini od 500 hektara kapaciteta 150 megavata.

    U drugoj fazi, najavljeno je, kineski partner će u Vranju podići fabriku solarnih panela iz koje će se snabdevati kupci ovih sve traženijih proizvoda u Evropi.

    Kako je danas objavljeno na sajtu Grada Vranja, gradonačelnik je istakao da će „ovo biti najveća investicija u regionu južne Srbije, a projekt će omogućiti da Vranje postane jedan od lidera u proizvodnji zelene energije u Evropi“.

    On je pozvao i druge velike investitore da pođu putem kompanije iz Kine.

    Stiven Hou, predsednik kineske kompanije, saopštio je da je potpisan ugovor o obostrano važnom poslu i da je sledeća faza izgradnja pilot projekta.

    „Narednih meseci računamo na pozitivan odgovor Ministarstva za infrastrukturu i energetiku po pitanju dobijanja energetske dozvole, kao i na podršku Grada Vranja i Republike Srbije da počne realizacija investicije‚“ kazao je on.

    Treći partner u ovom poslu, Gvapo Tripović, direktor „Euro Solar Parka Srbija“ rekao je da će ovaj projekt, pored širenja njegove kompanije, pomoći Srbiji da razvije svoje kapacitete u proizvodnji obnovljive energije i da promoviše sebe kao energetskog lidera u ovom delu Evrope.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE