Srbija 20 godina plaća napušten stan na Menhetnu

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srbija 20 godina plaća napušten stan na Menhetnu

  Srbija već 20 godina plaća mesečno održavanje stana u srcu Menhetna koji je bio u vlasništvu bivše Jugoslavije i koji je još uvek predmet spora članica bivše države. Reč je o dvoetažnom stanu vrednom 20 miliona dolara, smeštenom na broju 713 u Park Aveniji.
   
  Apartman, koji ima šest spavaćih soba, četiri kupatila i dva manja kupatila, koristili su jugoslovenske diplomate u SAD. Njujork post piše da bi uskoro taj stan mogao da bude na tržištu. Apartman je poslednji koristio Darko Silović, poslednji ambasador pri UN koji je predstavljao Jugoslaviju.

  Od 1992. godine stan je napušten, ali ne i zaboravljen. Pet zemalja bivše Jugoslavije (Srbija, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Makedonija) tvrde da poseduju pravo na taj stan. Sud u Njujorku je 1995. godine presudio da je vlasništvo nad stanom političko pitanje, a ne pravno. Srbija je tada pristala da plaća troškove održavanja stana, koji danas iznose 12.300 dolara mesečno.

  Spor oko vlasništva i dalje traje. Američki mediji pišu da se očekuje da se ugovor o prodaji stana potpiše ovih dana u Sarajevu. Srbija bi, prema proračunu, trebalo da dobije 39,5 odsto prihoda, kako bi se time nadoknadilo dva miliona dolara koje je uložila u održavanje stana. Jugoslavija je stan u srcu Njujorka na Menhetnu kupila 1975. godine.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE