Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Sve veće razlike između istoka i zapada Nemačke

    Zaposleni na istoku Nemačke su u protekloj godini radili u proseku dve nedelje više nego njihovi sunarodnici na zapadu zemlje.

    „Zaposleni u tzv. novim saveznim pokrajinama su 2015. godini u proseku radili 1.436 sati, što je 77 sati više nego njihovi sunarodnici na zapadu“, javlja Thueringer Allgemeine, pozivajući se na podatke Radne grupe za izračunavanje radnih dana zaposlenih.

    Time je nastavljen trend porasta razlike između onih delova Nemačke koji su nekad pripadali Istočnoj i Zapadnoj Nemačkoj. Razlog u ovoj razlici ekonomisti vide u različitim strukturama radnog tržišta na istoku i zapadu zemlje.

    Dok na zapadu još uvek prevladavaju klasična radna mesta na puno radno vreme, na istoku veliki deo poslodavaca nudi radna mesta sa smanjenim radnim vremenom ili na određeno vreme, uprkos tome što postoji potreba za radom na puno radno vreme.

    Ovakvim pristupom poslodavci zadržavaju veću fleksibilnost pri otpuštanju što kod ugovora na neograničeno vreme nije moguće.

    U takvoj situaciji radnicii, kako bi postigli bolju zaradu, do maksimuma koriste mogućnost prekovremenih radni sati tako bi na kraju meseca, iako su zaposleni na pola radnog vremena, odradili više sati nego mnogi s punim radnim vremenom.

    Ekonomisti s instituta Ifo to povezuju i s nesigurnošću radnog mesta i želje da se, toliko dugo dok radno mesto postoji, zaradi što više.

    Izvor: Poslovni.hr

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE