Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Slaba ponuda podigla cenu prasića

    Slab obim ponude prasadi na većini stočnih pijaca u Srbiji u avgustu uticao je na porast dominantne cene grla težine do 15 kilograma za 20 dinara po kilogramu u odnosu na juli, objavljeno je u blitenu Sistema tržišnih informacija poljoprivrede Srbije (STIPS).

    Slična situacija zabeležena je i kod kategorije telesne mase od 16 do 25 kilograma (kg), koje su se najčešće mogle pazariti po iznosu od 160 dinara (din) za kg, što je za 10 din/kg više nego u julu.

    Prasad telesne mase do 15 kg najskuplja su bila u Pirotu, Pančevu i Zrenjaninu gde su koštala 180 din/kg, a najjeftinija u Nišu, Kikindi i Somboru gde je njihova cena bila 140 din/kg.

    Prasad telesne mase od 16 do 25 kg koštala su od 140 din/kg u Somboru do 180 din/kg u Pirotu, Zaječaru i Pančevu.

    Obim prodaje prasadi u avgustu takođe je bio lošiji u odnosu na juli, a nastavljen je trend slabe ponude i tražnje kako tovnih svinja, tako i krmača za klanje.

    Ponuda i promet tovnih svinja obe kategorije u ovom delu godine bila je uobičajeno slaba, što zbog vrućina, što zbog sezone godišnjih odmora. Grla težine od 80 do 120 kg najčešće su prodavana po ceni od 140 din/kg, što ukazuje na porast cene u odnosu na juli.

    Tovljenici telesne mase veće od 120 kg su se najčešće mogli pazariti po ceni od 120 din/kg.
    Na tržištu krmača za klanje nije bilo značajnijih promena u pogledu ponude i tražnje, ali je dominantna cena bila viša za 10 din/kg u poređenju sa julom i iznosila je 100 din/kg.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE