Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Novosađani vansudski prodaju stanove

    Imovina Novosađana, koji pritisnuti novčanim problemima ne uspevaju da na vreme plate rate za stanove, kuće, zemljišta koje su kupili na kredit, sve češće odlazi “na doboš“. Banke, naime, odlučuju da imovinu koju su im oduzele zbog neplaćanja, prodaju i to sve češće rade – posredstvom interneta. Jedini portal koji se bavi tom vrstom prodaje u Srbiji ima zaista simboličan naziv “Doboš“, a vlasnik mu je Ivan Manevski.
     
    – U ovom trenutku, prodajemo devet nekretnina Novosađana koji više nisu mogli da plaćaju kredite. Konkretno, reč je o četiri poslovna prostora, tri stana i dve zemljišne parcele – precizira Manevski za “Novosti”.
     
    Naš sagovornik ističe da, kada, posle svih pokušaja da nađe drugo rešenje, postane jasno da dužnik nije u mogućnosti da dalje otplaćuje rate kredita, banka može da realizuje hipoteku koju ima nad njegovom imovinom na dva načina: sudskim ili vansudskim putem.
     
    – U poslednjih godinu dana primetan je trend porasta broja vansudskih prodaja, kakva je i ova kojom se mi bavimo i koja je povoljnija – dodaje Manevski. – Jer, po Zakonu o hipoteci, u slučaju vansudske prodaje, na aukciji početna cena nekretnine o kojoj je reč, ne može da bude niža od 75 odsto njene procenjene vrednosti.
     
    Devet pomenutih nekretnina koje se prodaju na portalu “Doboš“ (njnjnj.dobos.rs) su, inače, u vlasništvu Novosađana bile do 2009. odnosno 2010, kada su banke kod kojih su oni podigli kredite za njihovu kupovinu, zbog neplaćanja rata, aktivirale hipoteke.
     
    Manevski ističe da je, suprotno rasprostranjenom mišljenju, bankama najmanje u interesu da dužnik prestane sa otplatom duga i da prodaju nepokretnost koja je pod hipotekom. Zato su, često, spremne da produže rok otplate, pa čak i da oproste deo kamate.
     
    – Do realizacije hipoteke ne dolazi odmah, već se u pregovorima sa dužnikom pokušava naći rešenje da se dug otplati – kaže naš sagovornik.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE