Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Solarna energija biće konkurentna pre kraja decenije

    Solarna energija u Evropi mogla bi biti konkurentna do kraja decenije, objavilo je ove sedmice najveće svetsko udruženje za solarnu energiju. 

    I pored velikih obećanja, solarna energija trenutno osigurava manje od jedan odsto energije prodate u svetu, uglavnom zbog svoje nestalne prirode i intenziteta.

    Energija sunca postaće atraktivna kada cenom bude mogla konkurisati konvencionalnim izvorima energije poput fosilnih goriva. Fotovoltažna industrija i dalje zavisi od vladinih podrški, podsticaja proizvođačima koji se prenose na račune potrošača. Zbog krize, vlade smanjuju te podrške kako bi prisilile industriju da brže smanji troškove, ali to je nanelo štetu solarnim kompanijama poput Conergyja, Q-Cellsa i Solona.
     
    Na osnovi istraživanja pet najvećih solarnih tržišta – Nemačke, Italije, Francuske, Španije i Ujedinjenog Kraljevstva – Evropsko udruženje fotovoltažne industrije (EPIA) smatra da bi konkurentnost mogla biti ostvarena do 2020., a u nekim oblastima i pre.
     
    “Cena proizvodnje fotovoltažne energije u Evropi mogla bi se smanjiti sa raspona od 0,16 do 0,35 evra po kWh 2010. na raspon od 0,08 do 0,18 evra po kWh 2020., zavisno od veličine sistema i nivoa Sunčevog zračenja”, navodi EPIA.

    EPIA smatra da bi konkurentnost u nekim zemljama poput Italije mogla biti postignuta za dve do tri godine, zavisno od veličine i prirode industrije.
     
    EU planira do 2020. povećati udeo obnovljivih izvora energije u ukupnoj potrošnji na 20 odsto, dok ga Nemačka želi povećati na 35 odsto.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE