Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    U Tokiju demonstracije zbog nuklearne energije

    Između 20.000 i 60.000 ljudi demonstrira danas centrom Tokija, tražeći od vlade Japana da odustane od korišćenja nuklearne energije, nakon katastrofalne havarije u centrali Fukušima jedan koja je stradala u martu.
     
    Policija procenjuje da je na ulicama Tokija 20.000 ljudi, dok organizatori tvrde da je demonstranata ima tri puta više. 

    Veliki cunami, podignut najsnažnijim zemljotresom u istoriji Japana, razorio je 11. marta severoistočnu obalu te zemlje i pored ostalog teško oštetio Fukušimu jedan. 

    Usled prestanka rada sistema za hlađenje, u tri reaktora se istopilo nuklearno gorivo, a u vazduh, vodu u zemlju dospela je radijacija zbog koje je raseljeno 100.000 ljudi. Incident sa Fukušimom jedan postao je najgori nakon katastrofe u Černobilju u Ukrajini 1986. godine. 

    Demonstranti uzvikuju „Sajonara nuklearnoj energiji“, a jedna žena iz prefekture Fukušima javno je sebe nazvala „hibakuša“ – što je izraz koji se koristi za one koji su u avgustu 1945. godine preživeli atomske napade SAD na Hirošimu i Nagasaki. 

    Evakuisani iz šire okoline Fukušime jedan, koja se nalazi na nešto više od 200 kilometara od Tokija, strahuju da se nikada neće vratiti svojim kućama, koje su kontaminirane. 

    Demonstrantima se obratio Kenzaburo Oe, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1994. godine, koji je poznat po antiratnom aktivizmu i protivljenju upotrebi nuklearnoj energiji. Skup je podržao i muzičar i kompozitor Rjuići Sakamoto. 

    Stanovništvo Japana, koje je dobar deo električne energije dobijalo iz atomskih centrala, suočilo se sa nestašicama, jer je nakon incidenta u Fukušimi 30 od 54 nuklearnih reaktora zaustavljeno da bi prošlo kontrolu. 

    Novi premijer Japana Jošihiko Noda rekao je da će reaktori, koji uspešno prođu inspekciju biti reaktivirani, ali je ukazao da će zemlja morati na duži rok da smanji svoju zavisnost od nuklearne energije i da se osloni na alternativne izvore. 

    Noda, međutim, nije izneo preciznije planove u vezi sa tim.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE