Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Operacija raka u mraku

    Nova tehnologija pomoću koje ćelije raka fluorescentno sjaje tokom operacije, omogućava hirurzima da vide pet puta više nego do sada, i samim tim operacije će biti uspešnije.


    Bolesne ćelije raka jajnika manje čak i od desetine milimetra moći će da se primete tokom operacije zahvaljujući novoj tehnologiji, objavili su naučnici univerziteta Indijana. Oni su zaključili da novom tehnologijom, pomoću koje zaražene ćelije sijaju fluorescentno, mogu da vide pet puta više kancerogenih ćelija nego do sada.

    Operacija se izvodi u mraku, a lekari se nadaju da će drastično poboljšati rezultate lečenja raka jajnika.
     
    Pacijentkinji dva sata pre operacije daje injekcija fluorescentnog agensa, to jest modifikovanog oblika folne kiseline koji se ponaša kao „uređaj za traženje“ malignih ćelija. Posebna fluorescentna kamera širokog spektra zatim osvetljava lokaciju ćelija raka na monitoru koji se nalazi pored pacijentkinje.
     
    – Deset eksperimentalnih operacija sprovedenih u Norveškoj bile su neverovatno uspešne i na pragu smo revolucionarnog otkrića u lečenju raka jajnika – izjavio je tvorac ove tehnike, profesor Filip Lou.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE