Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Studentsko naselje izgrađeno od transportnih kontejnera

    Arhitektonska firma Atelier Cattani našla je način da transportnim kontejnerima da novu, korisnu primenu. U realizaciji njihovih maštovitih ideja uživaju studenti u normandijskom gradiću Le Havre, koji se smestio na desnoj obali ušća reke Sene u La Manš. Le Havre je druga po veličini luka u Francuskoj pa ne čudi što su baš tu arhitekti pronašli inspiraciju i potreban materijal za ovaj projekat.


    Spoj inovacije i praktičnosti
    Studentsko naselje „Cite a docks“ sastoji se od stotinjak garsonjera smeštenih u transportne kontejnere koji su organizovani kao četvorospratnice.  Prizemlje čini metalna konstrukcija na koju je smešten prvi sprat, zatim drugi i treći. Između kontejnera ostavljen je prostor koji služi kao stepenište ili balkon.  Takav način “ređanja” pruža studentima ono najpotrebnije – privatnost i doprinosi estetskom izgledu zgrade kao celine. Sa spoljne strane je zadržan metalni sivi izgled kontejnera s tim da je cela konstrukcija poboljšana uz dodatak zvučne i toplotne izolacije.

    Unutrašnjost  garsonjera
    Svaka garsonjera, površine 24 kvadratna metra, sastoji se od male kuhinje, kupatila i sobe  koja predstavlja prostor za spavanje i rad. Zidovi su beli, a nameštaj od drveta što izgleda vrlo sveže i oku ugodno. Oba kraja svakog kontejnera čine stakleni paneli koji propuštaju dovoljnu količinu dnevnog svetla i pružaju predivan pogled na uređene zelene površine ovog naselja. Svaka grasonjera ima i besplatan pristup internetu.
    Jeftino i korisno
    Ovo nije prvi projekat ove vrste. Slična naselja već postoje u Holandiji, Austriji, Nemačkoj i Kanadi. Recikliranje ovih ogromnih kontejnera je jeftinije i korisnije nego njihovo uništavanje.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE