Obeležen dan borbe protiv Alchajmerove bolesti

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Obeležen dan borbe protiv Alchajmerove bolesti

  Svaki deseti građanin Srbije stariji od 65 godina oboleo je od Alchajmerove bolesti, a manje od četiri odsto bolesnika uzima potrebnu terapiju, rečeno je na tribini povodom Svetskog dana borbe protiv Alchajmerove bolesti, održanoj u Novom Sadu.
   
  “Ovo su procene na osnovu dosadašnjih istraživanja, ali precizna statistika u Srbiji još uvek ne postoji, kao ni sistemsko ulaganje u oblast medicine koja bi značajno poboljšala zdravstveno stanje obolelih”, navodi se u saopštenju sa ovog stručnog skupa održanog u novosadskoj Skupštini grada.
   
  U Srbiji postoji samo jedan dom sa specijalizovanim smeštajem za lica obolela od Alchajmerove bolesti, koji je u junu 2011. godine otvoren u Futogu kod Novog Sada.
   
  U celoj zemlji postoji samo jedan dnevni boravak za obolele od demencije, u Novom Sadu, i on funkcioniše zahvaljujući volonterskom radu članova Udruženja građana “Alchajmer”. Postoje dva centra za poremećaje pamćenja i demencije pri kliničkim centrima u Beogradu i Novom Sadu.
   
  Specijalista neurologije u Centru za demencije i poremećaje pamćenja novosadske Klinike za neurologiju Marija Semnić ukazala je da najveći problem postavljanja dijagnoze Alchajmerove bolesti u Srbiji jeste kasno javljanje ovih bolesnika lekaru.
   
  “Početni stadijumi demencije, koji se odlikuju zaboravljanjem događaja koji su se nedavno desili, razgovora sa osobama u poslednjih nekoliko sati, teškoće u nalaženju reči, teškoće u pamćenju novih informacija često bivaju zanemareni i smatraju se normalnim za starost”, kazala je Semnić.
   

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE