Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    „Prokleta avlija“ u Bradićevoj režiji u Virovitici

    Predstava „Prokleta avlija“ Ive Andrića u režiji i dramatizaciji Nebojše Bradića, nastala u saradnji Kazališta Virovitica,Teatra kabare Tuzla i Narodnog pozorišta iz Užica, biće premijerno izvedena sutra u Virovitici.

    Bradić je osmislio i scenografiju, kompozitor je Zoran Erić, dok je za kostime bila zadužena Snežana Kovačević. U predstavi igraju Mijo Pavelko (Fra Petar), Vlado Kerošević (Karađoz), Petar Benčina/Elmir Krivalić (Ćamil), Draško Zidar (Haim), Dražen Pavlović (Nevini), Irfan Kasumović (Muzafer), Antun Vrbenski (Kirkor), Mladen Kovačić (Zaim), Igor Golub (Atleta), Dušan Radojičić (Softa) i Elmir Krivalić (Zatvorenik), navedeno je na sajtu hrvatskog pozorišta.

    Bradić je Tanjugu rekao da je „zanimljivo iskustvo da Andrić, koji na neki način predstavlja zajedničko kulturno nasleđe, povezuje tri institucije i tri susedne države“. On je dodao da se na ovaj način nastavlja misija koju kultura ima, a to je da bude most između različitih zemalja. Rad na projektu za Bradića je bio izazov. „U prilici smo da razgovaramo jezikom koji svi razumemo, radimo pisca koga svi poznajemo, a da o tome promišljamo na način koji je vrlo jednostavan, jer pozorišni jezik, svejedno na granice, uvek nađe mogućnost za komunikaciju“, ocenio je reditelj. Bradić je objasnio da je nova postavka Andrićevog dela drugačija od „Proklete avlije“ koju je radio 1999. i koja još uvek „živi“ u Kruševcu. „Predstava ima neku vrstu odnosa prema sadašnjosti, jer Andrić je pisac za sva vremena i treba ga samo čitati u dosluhu sa ovim vremenom i sve što se dešava 2011. može na neki način naći mesto i u našoj ‘Prokletoj avliji'“, objasnio je Bradić.

    Predstava će imati premijeru u Tuzli i Užicu, a biće izvedena i na velikoj sceni Beogradskog dramskog pozorišta 13. oktobra.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE