24 milijarde evra za inovacije

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  24 milijarde evra za inovacije

  Evropska unija i Evropska investiciona banka će udvostručiti podršku istraživanjima i inovacijama, tako da će do 2020. godine inovativnim preduzećima u Evropi i na Zapadnom Balkanu staviti na raspolaganje 24 milijarde evra kredita, rečeno je na seminaru EIB i Privredne komore Srbije.

  Potpredsednik EIB Dario Skanapieko izjavio je na otvaranju seminara “Podrška inovacijama na Zapadnom Balkanu” u hotelu Hajat da se u okviru programa InnoFin očekuje da će ta suma za finansiranje duga i kapitala inovativnim kompanijama privući 48 milijardi evra investicija u istraživanja i inovacije.

  Prema njegovim rečima, InnoFin je zajednička inicijativa Grupe EIB i Evropske komisije, u okviru programa Horizon 2020, koji će finansirati projekte firmi, od najmanjih do najvećih, u članicama EU i pridruženim zemljama.

  Kako je ukazao, za inovacije i povećanje produktivnosti tih preduzeća najteže je obezbediti finansiranje, a to je svrha ovog programa.

  Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je da inovacije u Srbiji imaju budućnost i da će Strategija razvoja inovacija za period od 2016. do 2020, usvojena u martu, poslužiti kao mapa puta za integraciju Srbije u evropski inovacioni prostor.

  Prema njegovim rečima, za narednu godinu povećana su sredstva Fondu za inovacionu delatnost, zbog čega se učekuju rezultati.

  Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport naglasio je ulogu malih i srednjih preduzeća u zapošljavanju i konkurentnosti privrede i predočio da je iz IPA fonda EU pripremila 20 miliona evra podsticaj bankama u Srbiji da povoljnije kreditiraju mikro i mala i srednja preduzeća.

  Davenport je nabrojao projekte saradnje istraživača i privrede koje će EU finansirati i napomenuo da se u donošenju zakona u toj oblasti uzmu u obzir interesi malih i srednjih preduzeća.

  Kredit od 26 miliona evra za pravosuđe

  Potpredsednik EIB Dario Skanapijeko i ministar finansija Dušan Vujović potpisali su finansijski ugovor o kreditu od 26 miliona evra za unapređenje objekata pravosudnih organa.

  Skanapijeko se sastao i sa premijerom Aleksandrom Vučićem, ocenivši tom prilikom da je Vlada Srbije postigla izuzetno dobre ekonomske rezultate i izrazio spremnost EIB da pruži punu podršku daljem procesu reformi u Srbiji.

  Izvor: Novosti, Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE