Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Žetva soje i suncokreta privodi se kraju

    Žetva soje i suncokreta u Srbiji privodi se kraju, berba kukuruza i vađenje šećerne repe još su na početku, a očekivani rezultati proizvodnje su povoljni i pored veoma toplih dana, rečeno je u Ministarstvu poljoprivrede i trgovine. Suncokret je požnjeven sa oko 85 odsto površina, soja sa oko 60 do 70 odsto, kukuruz je ubran sa 15 odsto, dok je šećerna repa izvađena sa 10 odsto površina.

    Ove godine, usled veoma visokih temperatura i manjka padavina, naročito u avgustu, žetva svih prolećnih useva počela je ranije od uobičajenog roka.
     
    Zemljište koje je bilo izuzetno suvo, nije pogodovalo početku vađenja šećerne repe, ali je kiša koja je pala ovih dana doprinela da ovi radovi budu znatno ubrzani.

    Najveće posledice od suše pretrpeo je kukuruz, ali kako naglašavaju u Ministarstvu, to neće bitno uticati na tradionalni izvoz zrna, kao ni na domaću potrošnju.

    Prema procenama stručnjaka sa terena, prognoze prinosa su ipak nešto niže nego što su bile zvanične statističke procene prema stanju na 31. jul, i to usled nedostatka padavina u avgustu u vreme nalivanja zrna.

    Eksperti ističu da su prinosi, iako manji od očekivanih, u granicama petogodišnjeg proseka. Najmanji uticaj suša je imala na prinos zrna suncokreta, a šećerna repa je usled visokih temperatura dobila na sadržaju šećera (digestija) koji je skoro 17 odsto.
     
    Stručnjaci ukazuju da je ovogodišnji rod kukuruza umanjen u odnosu na prošlogodišnji, ali će ovogodišnjom proizvodnjom biti snabdeveno domaće tržište i obezbeđeno oko dva miliona tona za izvoz u ekonomskoj 2011/12 godini.

    U Ministarstvu ističu da će kukuruz koji bude obran ranije biti prirodno suv, neće imati troškova sušenja zrna, a trenutna cena je veoma povoljna i smanjiće troškove proizvođačima.

    Suncokret je biljka koja dobro podnosi sušu, tako da su ovi vremenski uslovi imali mali uticaj na prinos, a doveli su do ranije žetve. Žetva suncokreta je počela prvo kod ranih hibrida koji inače imaju nešto niži prinos, dok se kod kasnijih očekuje oko 2, 2 do 2,5 t/ha.

    Soja je pretrpela toplotni stres usled visokih temperatura i jakog vrućeg vetra, što će umanjiti prognozirane prinose, ali u manjoj meri nego kod kukuruza. Procenjuje se da će prinosi soje biti niži od prognoziranih i izneti 2,82 t/ha. Kod šećera se očekuje se proizvodnja oko 400.000 t, tako da će biti dovoljno količina za domaću potrošnju i izvoz.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE