Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Perutnina Ptuj: Radnici pristali na poligraf

    Kompanija Perutnina Ptuj Topiko potvrdila je da je sprovela poligrafsko ispitivanje radnika u cilju zaštite potrošača, a na pristanak samih zaposlenih, iako je Poverenik za informacije utvrdio da pristanak ne ispunjava formalne uslove punovažnosti propisane Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti.

    Perutnina Ptuj Topiko iz Bačke Topole oglasila se saopštenjem u kojem navodi da je u svrhu prikupljanja informacija radi otkrivanja kradljivaca mesa iz skladišta, za interne potrebe, bilo izvedeno poligrafsko testiranje u Mesnoj industriji u Bačkoj Topoli.

    Iz kompanije tvrde da je poligrafsko ispitivanje nad zaposlenima sprovedeno isključivo u cilju zaštite potrošača, a radi sprečavanja bojazni da neovlašćeno iznošenje mesa od strane zaposlenih i eventualna dalja nekontrolisana prodaja na crnom tržištu bez ikakve sanitarne kontrole ne izazove ozbiljne posledice po zdravlje krajnjih korisnika.

    „Podaci do kojih se došlo kao rezultat istog nisu korišćeni u druge svrhe osim u svrhu dobijanja informacija radi otkrivanja počinilaca dela krađe. Testiranja su bila realizovana isključivo na dobrovoljnoj bazi, bez ikakvih posledica u slučaju odbijanja zaposlenih“, poručuje se između ostalog u saopštenju.

    U Perutnini Ptuj smatraju da obrada podataka o ličnosti putem poligrafskog ispitivanja nad zaposlenima od strane poslodavca u opravdane svrhe, odnosno radi otklanjanja velike materijalne štete i opasnosti po život i zdravlje ljudi, a koje, kako tvrde, ima uporište i u samom Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti, ne predstavlja nedozvoljenu obradu podataka kojom se krši na evropskom nivou formiran koncept „razumno očekivane privatnosti u oblasti radnih odnosa“.

    U saopštenju se dodaje da je poligrafsko ispitivanje sprovedeno u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka i mogućnostima obrade podataka uz pristanak, a koja obrada sa pristankom je propisana članom 10. pomenutog Zakona.

    Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Srbije Rododoljub Šabić upozorio je preduzeće Perutnina Ptuj-Topiko iz Bačke Topole da je nedozvoljeno obrađivalo podataka o ličnosti prilikom poligrafskog ispitivanja 17 zaposlenih, kako bi se otkrili krivci za krađu mesa.

    Izvor: N1

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE